Blandet på Asia-børsene

Det ble en blandet utvikling på Børsene i Asia- og Stillehavsområdet. India går mot ny nedstenging etter å ha passert 20 millioner coronasmittede. Singapore-børsen falt etter nyheter om ny virusmutasjon og nedstenging. Flere markeder holdt stengt.

BLANDET: Sydney-børsen steg etter gårsdagens rentebeslutning og handelstall, mens Børsen i Singapore falt etter meldinger om ny virusmutasjon.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det var avventende stemning i morgentimene på Børsene i Asia- og Stillehavsområde, men det tok seg opp mot slutten av handelsdagen. To av de tre indeksene som holdt åpent endte i positivt terreng.

Slik gikk det:

  • Nikkei 225 i Tokyo - stengt
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,49 prosent
  • Kospi i Seoul - stengt
  • Shanghai Composite - stengt
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,81 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,39 prosent

Ett fat nordsjøolje (brent spot) handles i skrivende stund for 69,68 dollar per fat, opp 0,33 prosent siden midnatt.

CNBC viser til beregninger fra analytikere i ANZ, og skriver at optimismen rundt oljeprisen er i ferd med å tilta i styrke ettersom etterspørselen stiger i USA og Europa som følge av gradvis gjenåpning av samfunnet.

Økende etterspørsel motvirker smittesituasjonen i India, ifølge samme kilde.

Markedene i Japan, Kina og Sør-Korea holdt stengt i dag.

Les også

Satser på Oda, Autostore og Kahoot: Dette er Softbank

Utviklingen fulgte Wall Street som i går ble preget av tunge fall for teknologi- og vekstselskaper. Spesielt Nasdaq-indeksen falt, med markante fall for selskaper som Amazon, Tesla og Facebook. Det var den verste dagen siden mars for den teknologitunge indeksen.

Utviklingen følger finansminister Janet Yellens kommentar om at sentralbanken «kan behøve å øke renten for å hindre økonomien fra å bli overopphetet», skriver Financial Times.

Samtidig steg volatilitetsindeksen Vix, den såkalte «fryktindeksen», enn 8,5 prosent tirsdag kveld.

Indeksen måler forventede svingninger på den brede S&P 500-indeksen de neste 30 dagene, gjennom opsjonspriser. Den vil typisk stige kraftig i perioder med stor uro og frykt på børsene, og falle i perioder med lave svingninger.

Les også

Ole Rugland har 240 ansatte i India: – Folk er redde

Domstol om oksygenmangelen i India: - Ikke mindre enn folkemord

India har nå passert over 20 millioner coronasmittede med flere enn 300.000 smittetilfeller hver dag og over 200.000 døde.

I går gikk høyesterett i Allahabad, øverste domstol i landets mest folkerike delstat, ut mot regjeringens håndtering av coronakrisen.

– Det er en kriminell handling at pasienter dør fordi sykehusene ikke får oksygen, og det er ikke mindre enn et folkemord utført av de som er ansvarlig for å sikre forsyning og tilgang på flytende medisinsk oksygen, står det i domstolens uttalelse, gjengitt av CNN.

Dette kommer etter at den øverste domstolen i New Delhi i helgen gikk ut og krevde handling fra myndighetene for å bøte på tilgangen på medisinsk oksygen. Krisen føre til nasjonal nedstenging, skriver Al Jazeera.

Nå rapporteres det at over 30 millioner mennesker er fullvaksinerte i det smitteherjede landet, litt over to prosent av befolkningen.

Tallene bekymrer Chandrakant Lahariya, lege i New Delhi.

– Vi trenger rundt 200 til 250 millioner doser i måneden for å kunne vaksinere på full kapasitet, men det er lite sannsynlig at vi får tilgang til det, uttaler han til CNBC.

Les også

Telenor i Myanmar: Braksuksess, blodbad og milliardtap

Samtidig har det dukket opp en «dobbelmutasjon» i Singapore, noe som har fått myndighetene til å stramme inn på restriksjonene. Virusmutasjonen skal stamme fra India og har ført til en økning på 500 prosent i antall smittetilfeller, fra 10 til 60 i tallet, ifølge helsemyndighetene.

Publisert