La frem forslag om riksrett mot Donald Trump

Demokratene la mandag kveld formelt frem et forslag om riksrett mot Donald Trump. Dersom han ikke allerede er fjernet av sin egen regjering før den tid, blir det trolig avstemning onsdag. Flertallet er allerede sikret.

PRESIDENT OG VISEPRESIDENT: Donald Trump og Mike Pence skal angivelig ikke ha snakket sammen siden Trump-tilhengere inntok Kongressen onsdag i forrige uke.
 • Jostein Matre
 • Sven Arne Buggeland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Demokratene i Representanes hus i den amerikanske Kongressen la mandag først frem et forslag som oppfordret visepresident Mike Pence til å aktivere det 25. grunnlovstillegget.

Det vil si at Pence og et flertall i regjeringen i så fall må erklære Donald Trump ute av stand til å utføre sine plikter, for så å avsette ham, slik at visepresidenten umiddelbart trer inn som fungerende president.

Bakgrunnen for forslaget er at Demokratene, i tillegg til flere republikanere, mener presidenten bærer et stort ansvar for angrepet mot Kongressen onsdag i forrige uke.

Alene mot mobben: Én svart politimann mot rasende Trump-tilhengere

Republikanerne protesterte

Demokratene ønsket forslaget med oppfordringen til Pence om å umiddelbart bli vedtatt uten formell avstemming med et fulltallig kammer samlet. Ikke overraskende protesterte Republikanerne mot dette.

Dermed tar Representantenes hus pause til i morgen. Da vil saken bli tatt opp igjen på nytt, og stemmes over med alle representantene tilstede.

Trolig vil et slikt forslag da få flertall, men flertallsleder Nancy Pelosi er ikke fornøyd med at dette blir utsatt en dag.

– Husets republikanere avviste dette lovforslaget om å beskytte Amerika og muliggjør dermed at presidentens forvirrede, ustabile og forrykte opprørshandlinger kan fortsette, sier Pelosi i en uttalelse.

– Deres medvirkning setter Amerika i fare, undergraver vårt demokrati og må ta slutt, legger hun til.

Dersom Pence likevel ikke vil aktivere det 25. grunnlovstillegget, går det mot avstemning om riksrett mot presidenten.

Det skjer trolig onsdag.

Dette er det 25. grunnlovstillegget:

Ankleges for å hisse til opprør

Et forslag om rikserett ble nemlig formelt introdusert mandag, kort tid etter forslaget om å oppfrodre visepresidenten til å aktivere det 25. grunnlovstillegget.

I forslaget til riksrett anklager demokratene presidenten blant annet for å hisse til opprør. De viser til:

 • Trumps gjentatte, falske påstander om at han vant presidentvalget.
 • Trumps tale 6. januar, før hans tilhengere stormet Kongressen.
 • Trumps telefonsamtale til den valgansvarlige i delstaten Georgia, for å finne nok stemmer til å omgjøre resultatet i Trumps favør.

Videre heter det i resolusjonen:

– Ved disse handlingene satte president Trump sikkerheten til De forente stater og styrende institusjoner i alvorlig fare. Han truet integriteten i det demokratiske system, grep forstyrrende inn i den fredelige maktovertagelsen og satte en sidestilt statsmakt i fare.

Demokratene mener at Trump derved svek sin tillit som president, til åpenbar skade for folket.

Demokrat: Har stemmene

214 Demokrater i Representantenes hus har signert riksrettsresolusjonen melder kongressmann Dacid Cicilline mandag kveld.

– Viktigst av alt, jeg kan melde at vi nå har nok stemmer til riksrett, skriver han på twitter.

Kort tid etter melder Politico at 218 har signert.

Skal forslaget resultere i tiltale, må et simpelt flertall på nettopp 218 kongressrepresentanter stemme for. Selve riksrettssaken føres i Senatet, Kongressens andre kammer.

For at presidenten skal bli felt, må to av tre senatorer stemme for et slikt utfall. Republikanerne har fremdeles flertall i Senatet.

Dersom det ender med riksrettssak mot Trump vil han bli den første i historien som opplever at bli stilt for riksrett to ganger. Første gang var for rundt et år siden.

Han er allerede en av bare tre som i det hele tatt har opplevd dette. De to andre er Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999.

Ingen amerikansk president har blitt dømt i en riksrettssak. Trump ble frikjent i februar i fjor etter at bare én republikaner stemte for å dømme ham, og dermed avsette ham.

En eventuell ny riksrettssak kan neppe komme i gang før etter Trump uansett har gått av, ettersom det skjer om bare ni dager. Det betyr at en slik rettssak vil gå i Joe Bidens første dager som president.

Publisert
 1. Riksrett
 2. Donald Trump
 3. Presidentvalget i USA
 4. USA
 5. Amerikansk politikk
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Kampsportinstruktør siktet for seksuell omgang med mindreårig utøver

 2. I det stille har 79-åringen bygget opp en av byens største bedrifter. – Beste noensinne.

 3. – Prisene er vanvittige, noe må gjøres

 4. Tror lærerstreiken vil vare lenge. Disse rettighetene har foreldre.

 5. Jonas (17) fikk debuten på Stadion: – Sulten på mer

 6. Forsinkelser og innstillinger på Bergensbanen