Sammen med konen Monica Bakkeli gjorde Ørjan Sandnes hobbyen til levebrød for ti år siden, da de startet Gulen Dykkesenter. De tar imot rundt 400— 500 dykkerturister hvert år på det gamle handelsstedet på Nyborg, like ved Dalsøyra.

Turen i dag gikk til Krakhellesundet i Solund. I luften er det over 25 grader, inne i de svarte draktene må det nærme seg kokepunktet.

Ikke stresset

— Dette var enda bedre enn i fjor.

Siw Charlott Dalen, fra Lommedalen i Bærum, er den eneste norsktalende blant de syv turistene.— Jeg var her i fjor også, men dette dykket var enda bedre denne gangen. Jeg var ikke stresset. Da konsentrerer du deg om alt du kan se, og ikke så mye om utstyret og det tekniske.

Historiefortelleren

Ørjan Sandnes hadde forberedt dem godt på opplevelsen som ventet der nede før de vippet seg bakover i sjøen.

10.000-tonneren «Ferndale» som gikk på grunn 15. desember 1944, ledet en tysk konvoi på seks skip nordover fra Bergen.

Krigshistorie

— Den tyske flyplassen på Herdla var i denne fasen av krigen satt ut av drift, slik at allierte fly lettere kunne herje med tyske skip, uten samme risikoen som før for å bli møtt av tyske jagerfly. Tyske konvoier måtte derfor bevege seg om natten. «Ferndale» har natt til 15. desember krysset Sognefjorden, og Kaptein Karl Wegner har grytidlig om morgenen funnet innløpet til Krakhellesundet. Her blir han lurt av strømmen og går rett på skjæret Seglsteinen. De øvrige skipene klarer å styre utenom, og drar videre nordover. «Ferndale» blir liggende å vente på bergingsbåten «Parat». Men da den ankommer neste dag blir de to skipene angrepet av 19 allierte Mosquito-fly og skutt i brann. Begge synker. «Ferndale» blir liggende på mellom seks meter og 40 meters dyp, så den vil dere lett kunne oppleve, forteller turistguiden, dykkerinstruktøren, styrelederen og altmuligmannen, Ørjan Sandnes.

Ikke bare vrak

— Historiene er det aller viktigste i det vi kan tilby våre gjester. Og mange av vrakene vi kjører faste turer til er blant de beste i Europa.

Sandnes understreker imidlertid at slett ikke alle historiene de har å by på er knyttet til vrak.

Jakter maneter midtvinters

— Vi prøver å tematisere hele året og gjøre opplegget så eksklusivt at gjestene i god tid huker av og bestiller de spesielle opplevelsene vi tilbyr.

Sandnes trekker frem dypvannsmaneten Periphylla periphylla som dykkere fra Kasakhstan og Tyrkia kom for å oppleve i januar i år. Dette er en dyp rød manet som ikke tåler sollys, og vanligvis opererer på 1000 meters dyp. Men den finnes også periodevis i store mengder både i Lurefjorden i Nordhordland og i Gulen.

— Disse skapningene fikk gjestene våre oppleve midt i en fjord, midt på natten, midt på vinteren, sier Sandnes.

Konkurrerer på pris

Rundt 70 prosent av gjestene hans er kjøpesterke utlendinger.

— De er bevisste på pris og kvalitet. Det betyr at prissettingen vår også må konkurrere med utlandet. Det gjør det vanskelig i et høykostland å ta den prisen vi gjerne skulle tatt, sier Sandnes.

— Men vi valgte ikke dette for å bli rike. Vi har i stedet satset på et liv som er rikere.

Sandnes kikker utover sjøen, som ligger der så stille og innbydende at selv en landkrabbe må kjenne dragningen.