Gjeldskrisen i Europa og svak vekst i USA demper etterspørselen etter kinesiske varer i utlandet.

I sin tale ved åpningen av kongressen mandag sa statsminister Wen Jiabao at målet blir redusert for å gi økonomien rom for å svekkes noe mens myndighetene gjennomfører nødvendige reformer.

— Vi tar sikte på å fremme en stødig og robust økonomisk utvikling, holde prisene stabile og vokte oss for finansiell risiko ved holde penge- og kredittstrømmen på et passende nivå. Vi tar en forsiktig og fleksibel tilnærming, sa Wen som går av neste år ifølge NTB.

Satser hjemme

Kina vil nå satse på hjemmemarkedet for å holde hjulene i gang.

For å øke etterspørselen hjemme vil myndigetene gjøre en innsats for bedre inntektsfordeling, økt inntekt for lav- og middelinntektsgruppene og oppmuntre til økt konsum, sa Wen i følge NTB.

Et mål om en vekst på 7,5 prosent er en reduksjon i forhold til det tidligere målet om 8 prosent. Det er det laveste vekstmålet siden 2004, skriver Bloomberg.

Den faktiske veksten i fjor kom opp i 9,2 prosent, noe som likevel var en nedgang fra året før da veksten var på 10,4 prosent.

Inflasjonen er også høyere enn ventet. Landet har også satt seg som mål at inflasjonen skal ligge på rundt 4 prosent, uendret fra i fjor. Inflasjonen i 2011 endte på 5,4 prosent.

Markedene reagerer

Nyheten førte til børsfall i Asia. Klokken 07.30 norsk tid var bildet slik:

  • MSCI-indeksen for hele Asia hadde falt med 1,38 prosent til 849.
  • I Tokyo hadde Nikkei 225-indeksen falt med 0,80 prosent.
  • Hang Seng-indeksen i Hong Kong hadde falt med 1,31 prosent.
  • CSI 300-indeksen i Kina hadde falt med 0,46 prosent.
Kinas statsminister Wen Jiabao.
NG HAN GUAN/SCANPIX