Det er den eneste privateide utgaven av verket som selges på auksjon i New York 2. mai. «Skrik» ble malt i 1895.

Olsen sier i pressemeldingen fra Sotheby's at overskuddet fra salget skal gå til å bygge et nytt museum, kunstsenter og hotell ved Ramme Gaard i Hvitsten.

Anlegget skal etter planen stå ferdig i forbindelse med 150-årsmarkeringen for Munchs fødsel neste år.

Livslangt forhold

– Jeg har levd med dette verket hele livet, og kraften og energien i det har bare økt med tiden, sier Olsen i meldingen.

– Nå føler jeg imidlertid at øyeblikket har kommet for å gi resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette bemerkelsesverdige verket, som er den eneste versjonen som ikke er i samlingen til et norsk museum.

Sjeldent

Simon Shaw ved Sotheby's i New York kaller Munchs maleri «et av de viktigste kunstverkene på private hender».

– Med tanke på hvor sjeldent virkelige ikoner kommer på markedet, er det vanskelig å forutsi «Skrik"s verdi, sier han, men antyder at maleriet kan bli solgt for over 80 millioner dollar – over 450 millioner norske kroner.

I pressemeldingen om salget skriver Sotheby's at «Skrik» kanskje bare blir slått av Leonardo Da Vincis «Mona Lisa» i berømmelse.

– Det ikoniske verket er et av de mest kjente bildene i både kunsthistorien og populærkulturen, kanskje bare slått av «Mona Lisa».

Munch malte fire utgaver av «Skrik», og Olsens maleri er et det eneste som har vært på private hender. Munch laget alltid fire utgaver av maleriene sine.