Russlands utgående president Dmitrij Medvedev varslet i går granskning av saken mot Mikhail Khodorkovskij. Tidspunktet for kunngjøringen var neppe tilfeldig valgt.

Meldingen fra Kreml kom dagen etter at Vladimir Putin var utropt til seierherre i søndagens presidentvalg.

Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij var Russlands rikeste mann og sjef for landets største oljeselskap Yukos da han ble arrestert i 2003.

Dømt for skattejuks

To ganger –  i 2005 og 2010 – ble han dømt til lange fengselsstraffer for blant annet skatteunndragelser og bedrageri.

Khodorkovskijs tilhengere fremstiller ham som Russlands mest kjente politiske fange. De hevder han ble dømt fordi han utfordret Putin foran presidentvalget i 2003.

President Dmitrij Medvedev har bedt riksadvokaten granske «legitimiteten og grunnlaget» for proessene mot Mikhail Khodorkovskij og 32 andre russere, blant dem Khodorkovskijs tidligere forretningspartner Platon Lebedev.

– Det kan være en alminnelig formalitet som ikke betyr noen ting, sier Khodorkovskijs advokat Jurij Smidt til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Russiske tjenestemenn sa i går at presidentens beslutning om granskning ble tatt etter et møte 20. februar med flere opposisjonsledere. De la frem en liste med navn på personer som de hevdet var politiske fanger og ba om politiske reformer.

Ingen av Khodorkovskijs advokater vurderte utspillet som et forhåndsvarsel om snarlig løslatelse av deres klient. Khodorkovskij sitter i et fengsel i Nord-Russland.

Det har tidligere vært antatt at Khodorkovskij tidligst kan bli løslatt i 2016.

Først når resultatet av riksadvokatens granskning foreligger, kan man vurdere den virkelige betydningen av dette, sier Khodorkovskijs advokat Vadim Kljuvgant.

–  Da får vi vite om påtalemyndigheten og presidenten begynner å rette seg etter loven. Lovløsheten i denne saken er så åpenbar at det ikke er noe å granske, sier Kljuvgant til nyhetsbyrået Reuters.

Khodorkovskij har hele tiden hevdet at saken mot oljeselskapet Yukos og de store eierne har vært politisk motivert, og at de ikke har fått en rettferdig rettergang.

Etter arrestasjonen av topplederne og ubetalte skattekrav ble Yukos slått konkurs og tvangsoppløst. Det meste av olje— og gassvirksomheten ble senere overtatt av det statlige oljeselskapet Rosneft.

Putin-motstanderne vurderte utspillet til Medvedev som et taktisk trekk. Presidenten ville forsøke å dempe gemyttene før de varslede protestaksjonene i går kveld mot påstått valgfusk under presidentvalget.