Clinton møtte onsdag Myanmars president Thein Sein under FN-uka i New York.

— Som en anerkjennelse av fremgangen mot reform og som et svar på forespørsler fra både opposisjonen og regjeringen, vil USA ta et neste steg på veien mot en normalisering av handelsforholdet, sa Clinton til Thein Sein.

Svært fornøyd

— Vi vil starte prosessen med å heve restriksjonene på import av burmesiske varer til USA. Vi håper det vil gi flere muligheter for ditt folk, sa Clinton videre.

— Vi har nå diplomatiske forbindelser på ambassadørnivå, og Myanmars befolkning er svært fornøyd med USAs lettelser av de økonomiske sanksjonene, sa president Thein Sein etter møtet med Clinton.

Han ga på møtet utenriksminister Clinton et brev adressert til president Barack Obama.

Også partiet til Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi ønsket torsdag USAs beslutning velkommen.

Reformer

USA fjernet i forrige uke sanksjonene mot 67 år gamle Thein Sein, den tidligere juntalederen som uventet åpnet opp for en bølge av reformer som for et år siden virket utenkelige.

Skrapingen av importforbudet på varer baner vei for større utenlandske investeringer i Myanmar, og dermed en sårt trengt vekst i økonomien.

Våpeneksport

Norge opphevet i midten av april de økonomiske straffetiltakene mot Myanmar.

Beslutningen innebærer at det ikke lenger vil være restriksjoner på import og eksport, bistand, finansiering eller visum. Men Norge opprettholder begrensninger på våpeneksport, militært samarbeid og eksport av utstyr som kan brukes i nasjonal undertrykking.