Utsiktene til en løsning av statsgjeldskrisen som har herjet eurolandene og finansmarkedene i over to år, sendte børsene opp og rentene ned i går.Beslutningen til Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag om å kjøpe ubegrenset mengder spansk og italiensk statsgjeld sendte flere europeiske børser til det høyeste nivået på over ett år.

Dårlige tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet i går ettermiddag dempet oppgangen, men klarte likevel ikke å kvele optimismen som Mario Draghi skapte på verdens børser, fra Tokyo til New York, de par siste dagene.

Historisk børsnivå

Amerikanske børser er tilbake på nivået før konkursen i den store Wall Street-banken Lehman Brothers 15. september 2008.Det var denne konkursen som utløste den globale finanskrisen hvor aksjekursene på Oslo Børs falt over 60 prosent vinteren 2008-2009.

Den bredt sammensatte Standard & Poor’s 500-indeksen på den største New York-børsen fortsatte oppgangen i går ettermiddag.

Oppgangen var på rundt 0,3 prosent en halv time etter børsåpning.

Dotcomboblen

Teknologibørsen Nasdaq er tilbake på nivået like etter at den såkalte dotcomboblen sprakk i 2000. Verdiene i mange av de nye internettselskapene, som var drevet opp til kunstig høye nivåer, stupte, og dro med seg andre teknologiaksjer i fallet.

Oslo Børs er blant børsene som har gjenvunnet kursfallet siden Lehman-konkursen. Men flere andre europeiske børser ligger forutsatt under dette nivået.

I Japan er kursene på Tokyo-børsen fortsatt nesten halvert siden inngangen til finanskriseåret 2008.

Flere gla’nyheter Børsoppgangen i går ble forsterket av nye positive tall for tysk økonomi. Både eksporten og industriproduksjon i eurosonens største økonomi var bedre enn fryktet.

Også byggeaktiviteten holder seg opp i Tyskland.

Dette øker tilliten til at innenlandsk etterspørsel kan berge Tyskland gjennom de økonomiske nedgangstidene som eurolandene nå er på vei inn i.

Synker som en stein

Rentene på italiensk og spansk statsgjeld fortsatte å falle i går.

Renten på tiårige spanske statsobligasjoner (statslån) har på to dager falt fra over 6,4 prosent til 5,8 prosent i går ettermiddag. For en drøy måned siden lå denne renten på over 7 prosent.

Renten på tiårige italienske statslån har falt fra over 6 prosent i månedsskiftet juli-august til ned mot 5 prosent i går.

Trykker penger?

Den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten viser at det ble opprettet færre nye jobber i privat sektor i august.

Men dette har ikke knust alt håp om videre børsoppgang, selv om den la en demper på humøret, sier investeringsrådgiveren Jim Baird til nettutgaven til den amerikanske TV-kanalen CNN.

- Jeg tror ledigheten i USA kommer til å øke utover høsten. Vi tror dette vil øke sannsynligheten for at sentralbanken i USA kommer til å måtte sette i gang nye ekstraordinære tiltak, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Med det mener han at sentralbanken setter fart på seddelpressen for å tilføre finansmarkedene mer billige penger som kan bidra til å skape ny økonomisk aktivitet.

Sterkere euro

Eurokursen fortsatte å stige mot amerikanske dollar, som falt i de globale valutamarkedene i går.

Mot norske kroner har euroen steget 0,9 prosent de siste to dagene.