— En investeringsbeslutning om Stockman er utsatt i påvente av bedre tider, sier en tjenestemann nær Gazprom anonymt til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Beslutningen viser hvor teknisk vanskelig det er å drive petroleumsvirksomhet i Arktis, mener leder Frederic Hauge i Bellona.

— Oljeindustrien bedrar folk når den snakker om at det er så enkelt å drive petroleumsvirksomhet i Arktis. Kostnadene er ekstremt høye hvis man skal holde et tilfredsstillende sikkerhetsnivå, sier Hauge.

Ifølge ham kan lav lønnsomhet føre til innsparinger på sikkerhet og oljevernberedskap.

Gazprom har samarbeidet med norske Statoil og franske Total om utviklingen av feltet, men rammeavtalen mellom selskapene utløp i midten av juli. Gazproms sjef Aleksej Miller sa den gang at en endelig avgjørelse ville bli tatt tidlig høst.

Investeringsbeslutningen ble utsatt flere ganger på grunn av bekymring for lønnsomheten i prosjektet og fordi partnerne ikke klarte å bli enige om hvorvidt de skulle satse på LNG eller rørledninger.

I august trakk Statoil seg formelt ut av utviklingsselskapet Shtokman Development. Statoil hadde en eierandel på 24 prosent i selskapet.