Kåret til årets oppfinnelse - før den er laget

Publisert:

SNART KLAR: Slik vil det endelige produktet se ut. Det er nå under produksjon og skal være ferdig i løpet av januar. Introduksjonsprisen blir trolig 74.000 kroner eksklusive moms. Foto: Magnus Rogne Myklebost, Inventas AS

  • 4-åringen lurer veldig på hva det er, sier Ivar Ole Wik.

Gründer Ivar Ole Wik er tildelt årets oppfinnerpris i Hordaland og 100.000 kroner, melder Hordaland fylkeskommune.

Wik har tidligere fått en million fra Innovasjon Norge. Han har jobbet med å utvikle ideen siden 2008 — mens han har vært i full jobb hos Telle Gruppen og bygget hus på fritiden.

— Det har helst blitt etter at ungene har lagt seg, sier Wik.

Visste ikke om kåringen

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen delte ut prisen på fylkestinget i Terminus Hall i Bergen. Det kom inn ni forslag.

OPPFINNER: Ivar Ole Wik har funnet opp en radikal forenkling av inntransportering av byggevarer. Til daglig jobber han som prosjektleder i Telle Gruppen på Fjell. - Jeg har flere ideer, sier han. Foto: KRISTIAN GRØHN

— Det er en stor ære å bli nominert og få pris. Det var Innovasjon Norge som tipset meg om kåringen. Jeg var ikke klar over at den fantes engang, sier Wik.Tobarnsfaren har stående en protype i garasjen. Det har skapt hodebry for Emil, husets nest minste.

— 4-åringen lurer veldig på pappas oppfinnelse. Foreløpig er det mest et klatrestativ, ler han.

Rullende stupebrett

Men juryen i fylkeskommunen ser et annet potensial. De mener at han har løst en utfordring i byggebransjen med sitt innløftsssystem.

Oppfinnelsen er et rullende «stupebrett» som kan monteres i vindusåpninger uten å skade vinduene. Varene blir heist opp på brettet fra en kran og kan rulles forsiktig inn i bygget.

Dermed blir det mindre ulykkesrisiko og slitasje på arbeidere, varer, trapperom og vinduer.

— Bedriftene tjener fort inn prisen. Antallet sykemeldinger vil gå ned. Det koster også mye å ha en kranbil stående. Nå vil den bli tømt mye raskere, sier Wik.

Måtte ta opp lån

Liftroller skal lanseres i februar. Noe av det første Wik gjorde, var å ta patent og varemerkebeskytte ideen i Norge og en rekke andre europeiske land.

Veien til produksjon har vært lang. Den er blant annet belagt med et banklån.

Til nå har det bare vært utgifter. Det skal bli greit å få sendt første faktura

— Banken har veldig stor tro på meg, men til nå har det bare vært utgifter. Det skal bli greit å få sendt første faktura. Jeg har fått veldig positive tilbakemeldinger fra markedet. Og jeg har fått forhåndsbestillinger, sier 33-åringen.

I 2011 fant han rogalandsbedrift Aluhak Systems på en messe på Lillestrøm, og Byggmester Markhus har testet ut protypen på boligprosjektet Søreideparken.

I uke 3 skal Wik, som fortsatt eier 100 prosent av firmaet, til Polen for å inspisere produktet på fabrikken. Han får første eksemplar i januar.

— Da skal jeg rett opp på Søreideparken og teste ut på en større gipsleveranse. Når jeg har fått bekreftet på at alt er i orden, er det bare å sette i gang masseproduksjon, sier Wik.

Publisert: