— Det er vanskeligst å komme inn i kollektiv, der får jeg nei med en gang, sier informatikkstudent Audhild Harkestad (30).

Etter et samlivsbrudd må hun flytte ut av sin nåværende bolig, men etter en og en halv måned på leiejakt i Oslo, har hun ikke fått noen seriøse tilbud.

Årsaken er hennes to innekatter.

— I rundt åtte av ti annonser står det «ikke dyr eller røykere». De som ikke skriver noe om dette, gir meg raskt beskjed om at husdyr ikke er tillatt hvis jeg tar kontakt, sier en fortvilet Harkestad til Aftenposten.

- Stor forskjell på eiere

Hun opplever avvisningen som diskriminerende.

— Vi som har dyr blir sammenlignet med røykere, og uten at dyrehold vurderes etter skjønn. Det er stor forskjell på typer dyr, og på eierne. Jeg har forståelse for skeptiske utleiere hvis de har erfaringer med eiere som ikke har kontroll på dyrene sine, men slik jeg opplever det nå blir jeg ikke vurdert engang.

Dette til tross for at hun har referanser fra styreleder i sameiet hun bor i nå om at kattene ikke er til sjenanse eller gjør skade.

Husleieloven sier dette om dyrehold og leieforhold: «Selv om utleieren har fastsatt forbud mot dyrehold i eiendommen, kan leieren holde dyr dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for utleieren eller de øvrige brukerne av eiendommen.»

— Det er ikke lov å kaste noen ut på grunn av husdyr, og det er heller ingen opplysningsplikt, men de fleste vil jo informere om dette, sier Lars Aasen, leder i Leieboerforeningen.

Høyesterettsdom om innekatter

Han henviser til den såkalte Emmeline-dommen fra Høyesterett, som omhandlet et forhold der en leietager ble oppsagt på grunn av en innekatt.

Oppsigelsen ble imidlertid kjent ugyldig i Høyesterett, da en slik innekatt ikke sjenerte andre beboere.

I slike tilfeller har imidlertid dyret allerede flyttet inn i en bolig, Harkestad kommer ikke så langt engang.

Hun har fra flere hold fått tips om at hun bare kan smugle inn kattene uten å si noe, men hun vil være ærlig og fortelle utleiere om dette når hun nå er på leilighetsjakt.— Det er vanskeligere enn jeg trodde å få tak i leilighet, sier hun.

Stramt utleiemarked

Aasen mener det henger sammen med et trangt utleiemarked for tiden. Og hovedregelen er at utleier ensidig kan bestemme at det ikke er tillatt med dyr.

— Dette er uttrykk for et veldig stramt utleiemarked, da kan utleierne velge og vrake hvem de vil, og da vil de utelukke det som kan forringe leiligheten. Vi ser at hund er helt umulig, men husholdninger med barn blir også valgt bort på grunn av frykt for slitasje, sier Aasen.

Dyr blir avlivet og omplassert

Leder Bodil Eikeset i Norsk huskattforening har kjempet katteiernes sak på boligmarkedet i mange år. Hun kjenner godt igjen Harkestads situasjon, og sier det er kjent problem at dyr blir avlivet eller omplassert fordi eierne ikke finner sted å bo der husdyr er tillatt.

- Det nytter ikke å ta opp kampen mot utleierne selv om vi har loven på vår side. De er utleieren som suverent kan bestemme slike ting, sier Eikeset.

Hun taler katteeiernes sak ved konflikter.

— Utleiere og borettslag er ofte bekymret for allergier, men dette er overdrevet bekymring. Andre i borettslag vil ikke bli plaget av dette, det er som å reise kollektivt med dyr, det er jo ikke forbud mot det på grunn av allergier, sier Eikeset.

Harkestad har nå gått sammen med en venninne for lettere å kunne få tak i en 2-3-roms leilighet, etter lite hell med kollektivannonser.

— Det må jo finnes et sted jeg kan bo med katter. Men hvis det har tatt halvannen måned nå, må jeg vente helt til sommeren før jeg får et sted å bo, undrer hun.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook