Hvert 20 sekund rister det i hele bygningen. Maskinen som stanser ut delene til kontorstolen Håg, har et trykk på 500 tonn, og går kontinuerlig hele dagen.

Her lages kjernen i mekanismen som gir vippen i arbeidsstolene. Alle de andre delene som trengs til stolen, lages andre steder.

— Det er denne delen som er det viktigste for stolene våre, og derfor vil vi ha kontrollen selv, sier administrerende direktør Lars I. Røiri i Scandinavian Business Seating, Hågs eierselskap, mens han viser oss den nye stansemaskinen de betalte 10 millioner kroner for.

Mange trailere

Hver dag kjører 5-6 trailere ut fra fabrikken med stoler som skal til hele Europa. 78 prosent av omsetningen kommer nå fra eksport.

Investeringen i stansemaskinen er bare en liten del av det stolprodusentens investeringer de siste årene. Flere millioner kroner er brukt på en ny produksjonslinje som skal gi en fleksibel produksjon.

I rommet ved siden av bygges stolene. Hver stol har sin boks. Ansatte plukker ut boksen, setter sammen delene, trekker på stoltrekkene og sender boksen videre. Noen trekk bruker de lang tid på, andre går raskere.

Ingeniørkompetanse er ikke spesielt mye dyrere her enn i andre land. Dette er vi gode på i Norge

- Vi er like effektive om vi skal produsere en stol av hvert slag som om vi skulle produsere 200 like stoler, sier Røiri. Han legger til at det tar tre dager fra en stol bestilles til den kan hentes i butikken av kunden som kjøpte den.

Interessert i stoff om økonomi? Gjør som stadig flere - følg oss på våre facebooksider!

Billige ingeniører

Mens møbeltapetsererne Arnt Jacob Knutsen og Linda Grådahl trekker hvert sitt stolsete, forklarer direktøren hvordan de har fått dette til ved hjelp av SINTEF, NTNU, Norges forskningsråd og egen ingeniørkompetanse.

- Ingeniørkompetanse er ikke spesielt mye dyrere her enn i andre land. Dette er vi gode på i Norge, og vi kan derfor bruke mye av det til å få gode tekniske løsninger og en effektiv produksjon, sier Røiri.

Selskapet har en direkte lønnsandel på bare 5 prosent av omsetningen. Dette skyldes at mye av produksjonen på Røros er automatisert, og at de ulike stoldelene lages ute i Europa og i Kina.

- Dermed er ikke lønnsnivået vår største utfordring, sier Røiri.

Vil doble

Han mener denne fabrikken i dag er kan konkurrere med enhver fabrikk i Europa. Av omsetningen på 1,1 milliarder i fjor, var 78 prosent knyttet til eksport. Driftsresultatet var på 219 millioner, noe som gir en driftsmargin på 20 prosent.

I tillegg til Håg, eier Scandinavian Business Seating to andre merkevarer, RH og RBM. Disse stolene produseres i Sverige.

Markedet i Europa falt med 30-40 prosent i 2009, men Røiri er overbevist om at markedet nå gradvis er på vei tilbake. Nå håper de på en dobling i markedet i Europa, der de har 6,8 prosents markedsandel i dag. — Vi har nylig etablert oss i Asia og ser dette markedet som et vekstpotensial. Vår mann i Singapore har nettopp rundet sin første million i salg, en måned etter at kontoret ble etablert, sier Røiri.

Nå er målet å doble omsetningen og få en enda høyere eksportandel.

Ingen børsnotering

- Selv med 40 personer i produktutviklingsteamet vårt og 150 ansatte i produksjonen på Røros, klarer vi å konkurrere med europeiske produsenter, sier Røiri.

Investeringene i bedriften har selvfølgelig kuttet en del ansatte. Men produktiviteten har økt.

— Vi produserer 70 prosent mer stoler pr. ansatt enn vi gjorde for fem år siden, sier Røiri.

I dag eies selskapet av det svenske investeringsselskapet Ratos.

- Har dere planer om børsnotering?

— Nei, ingen planer. Vi har langsiktige eiere som tror på mulighetene våre fremover, sier Røiri.