Det ble ikke enighet mellom NHO service og LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund i meglingen som har pågått i hele natt. Fra kl. 20 går vektere i sikkerhetskontrollen ved flere norske flyplasser ut i streik.

SAS og Norwegian har på forhånd satt i gang tiltak for å forebygge kaoset som vil oppstå under vekterstreiken.

Norwegian tilbyr full refusjon til alle som skal reise fra Gardermoen i dag, 1. juni. Dersom du avbestiller, får du billettprisen tilbake. Alternativt kan man gratis endre reisen til avganger i perioden 4. til 11. juni.

– Dette er en spesiell situasjon. Vi forsøker å være så løsningsorientert som mulig. Vi vil ta vare på passasjerene selv om vi ikke er part i konflikten, sier Åsa Larsson, informasjonssjef i Norwegian.

Reis nå hvis du kan

SAS tilbyr gratis ombooking for alle som har billett fra Gardermoen i perioden 1-3. juni.

– Problemet for de reisende er usikkerheten ved en situasjon som dette. Derfor har vi åpnet opp for at man kan booke om gratis. Det gjelder også billigbilletter der det i utgangspunktet er begrenset fleksibilitet, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS,

Han oppfordrer folk til å reise i ettermiddag dersom de har mulighet til det.

– Nå ser det heldigvis ut til at mesteparten av denne dagen vil forløpe uten streik. Jeg står på Gardermoen akkurat nå, og her er det færre passasjerer og mindre kø enn vanlig på en fredag. Dersom du skal ut å reise i kveld kan det være en god idé å booke om reisen til i ettermiddag, sa Johansen tidligere i dag.

Flere flyplasser vil bli rammet

Streiken betyr at kapasiteten i sikkerhetskontrollen bli halvert fra 4000 passasjerer i timen, til 2000.

Oslo Lufthavn ber passasjerer om å møte i god tid. Passasjerer som ikke må reise i dag, oppfordres til å finne andre reisemåter, kansellere eller booke om flyreisen til en senere avgang.

I den grad streiken skaper problemer for flyavgangene, kommer flyselskapene til å prioritere internasjonal trafikk og fly til Nord-Norge. Flytrafikk fra Oslo til andre destinasjoner i Sør-Norge vil ikke bli prioritert.

Også i Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø vil det bli køer og innstilte avganger.

Norwegian har foreløpig ikke noe refusjonstilbud til passasjerer ved andre norske flyplasser. De vet heller ikke om de vil utvide refusjonstilbudet på Gardermoen dersom streiken blir langvarig .

Ville forebygge kaos

Allerede i går besluttet Norwegian å flytte fem av dagens flyvninger til Sør-Europa fra Gardermoen til Torp.

– Det var for å forebygge kø i tilfelle streik. Vi ser på muligheter for å flytte flere flyvninger. Det kommer an på hvordan de ulike flyplassene blir berørt. Helgene før sommeren vår mest trafikkintensive periode, så vi har ekstra mange avganger nå, sier Larsson.

SAS kommer ikke til å flytte avganger.

– Vi har 25.000 passasjerer som skal ut fra Gardermoen bare i dag. Det er også noen tusen som flyr via Gardermoen. De er ikke innom sikkerhetskontrollen. Vi har et verdensomspennende flynett, og det er viktig at avgangene går som planlagt.

– Jeg oppfordrer passasjerer til å møte opp tidlig. Du er selv ansvarlig for å komme deg til gaten der flyet går, men ved streik vil vi selvsagt ha forståelse for at passasjerer ikke rekker frem. Målet er at flyene skal gå som normalt, men forsinkede passasjerer vil få tilbud om å ta senere fly.

— Bare i dag har vi 18 avganger til Trondheim, så det finnes gode muligheter til å komme frem selv om det blir streik og kø i sikkerhetskontrollen, understreker Johansen.