Fra og med midten av november i år vil Google slutte å støtte Microsofts mest populære nettleserversjon, Internet Explorer 8.

Det betyr også at støtten for de fleste Windows XP-brukere forsvinner, siden IE 8 er den siste versjonen av Microsoft-nettleseren som støttes av det aldrende operativsystemet.

Ekstremt populær nettleser

For de aller fleste virker kanskje ikke dette som en stor nyhet. Tidligere versjoner av Internet Explorer har tross alt sluttet å bli støttet av Google, som da de kuttet ut IE 7 i fjor sommer, eller IE 6 i begynnelsen av 2010. Internet Explorer 8 er imidlertid den siste versjonen av Internet Explorer som fortsatt er støttet av Windows XP. Nyere versjoner av nettleseren fungerer ikke i operativsystemet.

Men hvor mange er det egentlig som bruker Windows XP eller Internet Explorer 8? Overraskende mange, viser det seg.

Windows XP er fortsatt det nest mest brukte operativsystemet i verden, med en markedsandel på hele 42,5 prosent, kun slått av Windows 7s 42,8 prosent.

Ser vi på nettleserne i verden, har Internet Explorer 8 en markedsandel på 25 prosent. Det er også den mest brukte Internet Explorer-versjonen, og blir brukt av 47 prosent av de som bruker Internet Explorer. Da Google kuttet ut støtten for Internet Explorer 7, var det bare syv prosent som brukte nettleseren.

Derfor vil Googles avgjørelse om å kutte støtten for Internet Explorer 8 påvirke svært mange mennesker, og muligens tvinge dem over til både nyere nettlesere og nyere operativsystem.

Microsoft fortsetter støtten

– Internet Explorer 10 kommer den 26. oktober i år. Som et resultat av dette vil vi kutte støtten for Internet Explorer 8 kort tid senere, den 15. november. Etter denne datoen vil folk som bruker Google Apps-tjenester via Internet Explorer 8 bli anbefalt å oppgradere nettleseren sin, skriver Google på bloggen sin.

Da vi var på besøk hos Google i januar, nevnte de hvor vanskelig de har hatt det med å implementere og opprettholde støtte for så mange nettlesere. Eldre Internet Explorer-utgaver skal ha vært ett av de større problemene de hadde, og avgjørelsen å kutte støtten for de eldste har hele tiden ligget i kortene.For Microsofts del vil Windows XP leve videre, i hvert fall en liten stund til. De har fortalt at den siste oppdateringen av operativsystemet vil komme i april 2014. Også Internet Explorer 8 skal få leve videre under Microsofts oppsyn i lang tid fremover, og få oppdateringer helt frem til 2020 i Windows 7.

Les også hos Hardware.no: