I løpet av de to siste månedene har salget av nye boliger på Østlandet tatt seg opp igjen etter et kraftig fall etter nyttår.

Det ble da solgt 1124 nye boliger, et hopp på hele 36 prosent, viser en måling fra konsulentselskapet Pöyry Management Consulting, som måler utviklingen i nyboligmarkedet på Østlandet annenhver måned.

Svakt negativ utvikling i Oslo

Men i forhold til samme periode i fjor, utgjorde salget de siste to månedene en nedgang på 6 prosent.

— Salgstakten har tatt seg betydelig opp fra forrige måling, men vi ser en svakt negativ utvikling spesielt i Oslo-området siden høsten 2009, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry Management Consulting til Aftenposten.no.

De har hatt dialog med utbyggere og prosjektmeglere for å undersøke hvorfor salgssvingningene har vært så store på nyåret.

— En forklaring er at det rett etter nyttår lå mange nye boliger på vent som ikke var klargjort for salg, men som har kommet ut for salg senere, noe den siste rapporten bekrefter i og med salgstaksten økte såpass mye, sier Bjørnstad.

Flest solgt i Oslo

Flest nye boliger har blitt solgt i Oslo-området, mens man flest usolgte boliger i Oslo Nord, Asker og Bærum.

I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst iHedmark med 53 prosent. Også i Øvre Romerike er andelen usolgte boliger høy,med 41 prosent.

Her er prisene høyest

Prisene på nye boliger øker fra forrige måling i februar.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for boligene i Econ Nye boligers database ligger nå på 41.000 kroner. Det er 1,7 prosent høyere enn snittprisen i februar., og .

Høyest er snittprisene i Oslo Vest/Sentrum, med 60.400 kroner pr. kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med en snittpris pr. kvadratmeter på 27.000 kroner.

— Prisene øker nå i omtrent samme hastighet som i bruktboligmarkedet. Det er en klarere tendens til at bruktboligprisene også trekker opp nyboligprisene, sier Bjørnstad.

Nyboligprisene på Østlandet har økt med 6,2 prosent siden i april 2011. Det er nesten identisk med utviklingen i bruktboligmarkedet som har en prisøkning på 6,8 prosent de siste 12 månedene.

Forrige måling i februar viste et kraftig fall i salget av nye boliger på Østlandet, med hele 33 prosent.Dette fallet er blant de verste siden boligmarkedet gikk på en smell under finanskrisen høsten 2008. Følg Aftenposten Bolig på Facebook