I en uttalelse fra WikiLeaks torsdag kveld heter det seg at en domstol i Reykjavik har gitt varslernettstedet medhold i kravet om at Valitor, som tidligere het VISA Island, må heve blokaden og formidle pengedonasjoner til WikiLeaks. Valitor håndterer alle VISA— og Mastercard-transaksjoner på Island.

— Muligheten til å gi penger må gjenåpnes i løpet av to uker. Hvis ikke vil Valitor bli ilagt dagbøter på 800.000 islandske kroner, heter det i uttalelsen.

Beløpet tilsvarer rundt 38.000 norske kroner.

Nettstedet mener rettsseieren på Island er et viktig skritt mot å vinne igjennom med sine tilsvarende rettskrav blant annet i USA og europeiske land.

VISA og MasterCard nektet å formidle donasjoner til WikiLeaks etter publiseringen av 250.000 hemmelige diplomattelegrammer i 2010. Andre betalingsformidlere, som PayPal, Western Union og Bank of America, fulgte kort tid etter på med lignende tiltak. Den økonomiske blokaden er nær ved å strupe varslernettstedet finansielt.

VISA International sier til The Guardian at dommen på Island ikke nødvendigvis trenger å få noen betydning for forbudet mot å betale penger til WikiLeaks med amerikanskeide kort. (©NTB)