Avis: Frankrike får en tredel av Libyas olje

Frankrike har sikret seg en avtale som gir landet rett til å utvinne en tredel av Libyas oljeressurser, ifølge avisa Libération.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Den franske avisen skriver om de lukrative avtalen samme dag som verdens toppledere samles i Paris til en konferanse om Libyas framtid.

Oljeavtalen skal ha blitt inngått med de libyske opprørerne, som har fått mye støtte fra Frankrike etter at borgerkrigen brøt ut i vår.

Libération viser til et brev fra opprørernes Nasjonale overgangsråd (NTC) til emiren av Qatar datert 3. april. Her omtales en avtale om å «tildele 35 prosent av råoljen til Frankrike i bytte mot landets totale og permanente støtte til vårt råd».

— Logisk

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé sier at han ikke kjenner til at det er inngått noen formell oljeavtale med opprørerne. Men han mener det er «logisk» at Frankrike og andre land som har hjulpet overgangsrådet til makten, deltar i gjenoppbyggingen av Libya.

NTC har tidligere kunngjort at de landene som tok en ledende rolle, vil bli belønnet.

— Det jeg vet, er at NTC har sagt offisielt at når det gjelder gjenoppbyggingen av Libya, så vil rådet tilgodese landene som hjalp dem. Det virker rettferdig og logisk på meg, sier Juppé til radiostasjonen RTL.

Ikke alene

— Det finnes en deklarasjon fra NTC, men jeg er ikke kjent med en formell avtale. Vi er ikke alene. Italia er også med, og amerikanerne. Denne operasjonen i Libya koster mye. Det er også en investering i fremtiden, fordi et demokratisk Libya vil medvirke til stabilitet, sikkerhet og utvikling i regionen, sier Juppé videre, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

29. august undertegnet den italienske oljegiganten ENI en avtale med NTC om å gjenopprette sin oljeproduksjon i Libya. Det ble også avtalt at gassforsyningene gjennom rørledninger i Middelhavet til Italia skal starte igjen.

Valg

Frankrikes president Nicolas Sarkozy er sammen med Storbritannias statsminister David Cameron vert for møtet mellom «Libyas venner» i Paris torsdag ettermiddag. Møtet finner sted på dagen 42 år etter at Muammar Gaddafi tok makten i et kupp.

Økonomi, diplomatisk anerkjennelse og demokratibygging dominerer agendaen, og det er ventet at NTC-lederne redegjør for sine planer og behov for hjelp. Ny grunnlov og valg innen 18 måneder, er deler av NTC-leder Mustafa Abdel Jalils veikart.

Frigi midler

Stats- og regjeringssjefer og andre representanter fra til sammen rundt 50 land deltar på møtet, inkludert statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

En hovedsak på Paris-møtet vil bli frigivelse av libyske midler som er sperret på utenlandske kontoer. Overgangsrådet jobber nå intenst for å få frigjort Gaddafis fryste milliarder.

FNs sanksjonskomité har tidligere godkjent at USA og Storbritannia frigir 1,5 milliarder dollar hver. Nå har franske myndigheter fått tillatelse til å stille til rådighet midler tilsvarende 1,5 milliarder euro.

- I ruiner

Meningen er at pengene skal brukes i gjenoppbyggingen av landet.

Utenriksminister Juppé understreker behovet for å hjelpe opprørerne som nå er i ferd med å overta makten i landet:

— Vi må hjelpe Det nasjonale overgangsrådet fordi landet ligger i ruiner, den humanitære situasjonen er vanskelig og det er mangel på vann, elektrisitet og drivstoff.

Publisert: