- Barnet vårt er kidnappet

- Vi må betale løsepenger for å redde datteren vår. Kan du hjelpe oss?

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Dette er bare en av utallige metoder for å lure naive mennesker til å sende penger.

Det første kjente «Nigeria-bedrageriet» i Norge er fra 1957. Da ble et fiskebruk i Nord-Norge lurt til å sende tørrfisk til Nigeria, uten å få et rødt øre for det.

Siden har metodene blitt stadig mer fantasifulle. Og etter at internett kom, har det virkelig tatt av.

Her er noen av klassikerne:

Hurra, du vant!

Du er den heldige vinneren av mange millioner dollar, står det i e-posten eller SMS-en. Mirakuløst, tenker du kanskje, siden du aldri har kjøpt lodd. For å få pengene må du først betale en avgift. Økokrim kjenner eksempler på personer i Norge som har sendt opptil tre millioner kroner i slike «avgifter» ut av landet.

Salg av biler på finn.no

Hvis du har prøvd å selge bil på finn.no, så har du kanskje fått tilbud fra Afrika. Betalingen er en sjekk eller remisse med pålydende på mer enn det du skal ha. Du må sette sjekken inn på kontoen din. Det overskytende må du overføre til en agent som skal sørge for frakt av bilen. Problemet er bare at banken, hvis de godskriver kontoen, tar tilbake pengene etter noen dager. Da kan du se langt etter pengene du sendte agenten.

Annen manns arv

En ukjent person er død, og ingen arvinger er å finne. Men dersom du stiller din konto til disposisjon for arven, kan du få være med å dele den. Men først må du betale noen avgifter.

Arv fra ukjent onkel

En slektning av deg i et fjerntliggende land er død. En advokat har brukt lang tid på å finne deg, som kanskje eneste arving. Men for å få din rettmessige arv, må du betale arveavgift og skatt først. Siden dette er juridisk vanskelig, dukker det opp stadig nye avgifter.

Selger billige dyr

Du får tilbud på e-post om å kjøpe en billig hund eller et annet dyr. Kanskje kan du få det gratis. Begrunnelsen er gjerne at det ble stoppet på flyplassen på vei til et afrikansk land. Men du må først betale for oppholdet på flyplassen og frakt til Norge.

Vil du bli modell ?

Jenter med modelldrømmer får tilbud fra utlandet. De loves en modellkarriere, bare de betaler noen avgifter først.

Publisert