Det hersker to ulike versjoner av historien om det som skjedde i Ganzi, et tibetansk område i den sentralkinesiske Sichuan-provinsen, 23. januar.

Kinesiske myndigheter hevder at politiet i byen Luhuo skjøt i selvforsvar mot tibetanske demonstranter som gikk løs på dem.

Tibetanske støttegrupper sier at politiet skjøt og drepte minst tre, mulighens mange flere, fredelige og ubevæpnede demonstranter i denne byen, som de selv kaller Drango.

Saken dekkes i kinesiske medier kun fra myndighetenes perspektiv, og utenlandske journalister får ikke lov til å reise inn i området. Det er derfor svært vanskelig å få rede på hva som egentlig skjedde.

Kutter mobil— og nettilgang

Det eneste som er sikkert, er at stemningen er amper i flere tibetanske områder av Kina. Det siste året har 16 munker og noner satt fyr på seg selv i protest mot det de mener er Beijing-myndighetenes undertrykkelse av det tibetanske folk.

For å roe gemyttene harmyndighetene nå kuttet tilgangen til både Internett og mobiltelefoner i området, ifølge den statlige kinesiske avisen Global Times, skriver The Guardian.

I en artikkel med tittelen «munker gikk amok» skriver avisen avisen at kommunikasjonstilbudet forsvant i et område med en omkrets på 50 kilometer rundt de urolige områdene i Sichuan-provinsen.

Myndighetene gjorde det samme etter et opprør i Urumqi, hovedstaden i den urolige Xinjiang-regionen i Nordvest-Kina, i 2009. ## Offentliggjorde blodige bilder

Ifølge Global Times var demonstrantene i Luhuo skyld i at situasjonen eskalerte til et punkt der sikkerhetsstyrkene ble nødt til å skyte med skarpt.

– Opprørere angrep gjentatte ganger, og forsøkte å ta våpnene fra politiet. Først forsøkte politiet å skyte varselskudd i luften, men da det ikke hadde noen effekt ble vi nødt til å åpne ild, heter det i en politirapport som er gjengitt i den kinesiske avisen.

Tibetanske støttegrupper sier nå at sikkerhetstiltakene blir stadig strengere i de urolige områdene av Sichuan-provinsen samt i selve Tibet-regionen.

Fredag offentliggjorde nettstedet phayul.com en rekke bilder som skal dokumentere omfanget av voldsbruken fra sikkerhetsstyrkene i Ganzi 23. januar.

Bildene viser en rekke skuddskadede demonstranter. Noen av dem ser ut til å være døde. Minst 30 ble alvorlig skadet da politiet skjøt på demonstrantene, ifølge nettstedet, som legger til at de skadede ikke fikk noen medisinsk behandling etter at de ble skutt.

USA bekymret

Volden i de tibetanske områdene har nå begynt å vekke bekymring hos myndighetene i andre land.

– Jeg er svært urolig over rapportene om den økende volden, inkludert det vi hører om at sikkerhetsstyrkene i Sichuan har åpnet ild mot demonstranter slik at noen ble drept og flere andre skadet, sier Maria Otero, som er Tibet-ansvarlig i det amerikanske utenriksdepartementet, i en pressemelding.

Hun oppfordrer nå, på vegne av USA, kinesiske myndigheter til å ivareta menneskerettighetene for alle kinesere, og ber i tillegg sikkerhetsstyrkene om å utvise forsiktighet. Samtidig formaner hun at uavhengige observatører, diplomater og journalister må få tilgang til områdene for å finne ut hva som egentlig skjer der.