Over 80 land slutter seg til plan om å redusere metangassutslipp
Over 80 land har sluttet seg til en innsats ledet av EU og USA for å kutte utslippene av den kraftige klimagassen metan med 30 prosent.
- NTB-AP

Utslippsreduksjonen skal etter planen skje innen 2030. Norge er et av landene som stiller seg bak erklæringen Global Methane Pledge.
– Å kutte metanutslippene vil umiddelbart bremse klimaendringene, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på klimatoppmøtet i Glasgow tirsdag.
Hun beskrev metan-kutt som et av de mest effektive tiltakene for å bremse den globale oppvarmingen på kort sikt, ifølge nyhetsbyrået AFP.
– Dette kommer til å utgjøre en stor forskjell, sa USAs president Joe Biden da innsatsen ble presentert i Glasgow.
FN har tidligere anslått at verdens metanutslipp kan reduseres med hele 20 prosent uten at det trenger å koste mye penger.
Kraftig drivhusgass
Metangass er en langt kraftigere drivhusgass enn CO2, men blir til gjengjeld ikke hengende igjen i atmosfæren like lenge. Dermed kan kutt i metangassutslippene bidra til raskt å redusere global oppvarming.
Ifølge eksperter har olje- og gassindustrien det største potensialet for å bidra til slike utslippsreduksjoner raskt ved å reparere lekkasjer i rørledninger og lagre. Mange av disse reparasjonene koster ikke mye.
I tillegg bidrar gamle kullgruver, jordbruk, ikke minst risdyrking, og avfallslagring, særlig matavfall, mye til metanutslipp.
Både USA og EU har planer om å legge fram lover for å begrense metanutslipp i løpet av året. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere uttrykt at løftet er et av de største fremskrittene man kan komme fram til i Glasgow.
Den nye innstrammingen i USA tar sikte på å utvide reguleringene til å omfatte utslipp fra gamle olje- og gassledninger i stedet for bare nye slik som den gamle loven fra Barack Obamas tid.
– USA tilbake
Obama-loven ble opphevet under Trump-administrasjonen, men gjeninnført av Biden som en av hans første handlinger i januar.
Innstrammingen er et konkret signal om at USA er tilbake i den globale kampen mot klimaendringer, sier Michael Regan, som er direktør for USAs miljøvernmyndigheter EPA.
Den gamle Obama-loven fra 2016 omfattet bare nye installasjoner etter 2015. Dermed var det fortsatt ingen regulering av 90 prosent av USAs 900.000 olje- og gassbrønner.
De nye innstrammingene inneholder blant annet nye krav til tetting av lekkasjer fra USAs nesten 5 millioner kilometer olje- og gassledninger og opprydding i gamle kullgruver.