Høye strømpriser fyrer opp salget av varmepumper

Allerede før strømprisene nådde nye topper i oktober, lå det an til å bli solgt flere varmepumper i Norge i 2021 enn noen gang tidligere.

Kulde og høye strømpriser er det som slår mest ut på salget av varmepumper, mener bransjen.
  • Truls Lier
Publisert Publisert

– Akkurat nå er salget av luft-til-luft-varmepumper veldig godt. Det er særlig drevet av de høye strømprisene, selv om det jo alltid er en oppgang på høsten, sier Fredrik Engh, daglig leder i Daikin Norway.

Strømprisene nådde et nytt rekordnivå i Sør-Norge tidligere i oktober, og har generelt ligget høyt i den delen av landet i høst.

Daikin, en av de største aktørene her i landet, har økt salget av varmepumper med rundt 50 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Oktober har vært eksepsjonelt god. Vi merker det ekstra godt i de delene av landet hvor strømprisene er høye, men trykket går opp i hele landet basert på overskriftene om strømprisene i sør, sier Engh.

Fredrik Engh, daglig leder i Daikin Norway

Det er solgt litt over 75.000 varmepumper i Norge til og med september i år, ifølge tall Prognosesenteret har hentet inn for Norsk varmepumpeforening.

Det er nesten 7000 flere enn på samme tidspunkt i 2019, som var den forrige toppnoteringen. Det året ble det til slutt solgt over 105.000 varmepumper her til lands.

– Nå i 2021 vil vi sette salgsrekorder. Det er fremdeles mildt i store deler av landet, så det skal bli spennende å se hvordan pågangen blir når kulden setter inn med dagens strømpriser, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk varmepumpeforening.

Kulde og strømpriser driver opp salget

Varmepumper bruker energi fra luften utenfor til å varme opp innendørs, og teknologien fungerer i prinsippet på samme måte som et kjøleskapet. Den klart vanligste typen varmepumpe i Norge er luft-til-luft, men det finnes også andre løsninger til bygg med vannbåren varme.

Salget av varmepumper er igjen i vekst, etter en svak nedgang i 2020. De rekordlave strømprisene i fjor var noe av årsaken til tilbakegangen, mener Norsk varmepumpeforeningen.

– Vi ser veldig tydelig at interessen blir større når strømprisene er høye og det er mye oppmerksomhet i mediene, sier daglig leder Hagemoen.

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk varmepumpeforening.

Kulde og høye strømpriser er helt klart de to tingene som påvirker salget mest, mener både Hagemoen og Daikin-sjef Engh.

Når det kommer kuldeperioder er det alltid en bølge av bestillinger, og når det dukker opp overskrifter om høye strømpriser kommer det alltid en bølge. Dette er de to store driverne, sier Engh.

Les også

Strømprisene fortsetter nedgangen i Sør-Norge

Stor pågang tidlig i 2021

De høye salgstallene til og med september i år er særlig drevet av mer salg enn vanlig på starten av året. Normalt selges det klart mest varmepumper mot slutten av året, men i år ble det solgt over 25.000 i første kvartal. Det handler blant annet om at sist vinter var kald, ifølge Fredrik Engh i Daikin.

– Det har vært et stabilt godt år. Mange av de som har sittet på hjemmekontor under coronapandemien har investert mer i bolig, og en varmepumpe nummer to har blitt mer vanlig. Det var også en stabil kald vinter, noe som bidrar til at folk kjøper varmepumpe.

Engh understreker samtidig at tredje kvartal også har vært bedre enn vanlig for dem. For bransjen som helhet ligger salgstallene i tredje kvartal like under toppåret 2019.

Hagemoen i Norsk varmepumpeforening trekker fram at flere nå bytter ut gamle varmepumper som enda en forklaring på det økte salget.

– Luft-til-luft-varmepumpene har en levetid på 12–15 år, så en del av salget er nå folk som bytter ut den første varmepumpen de kjøpte.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Slik vil Høyre og Ap unngå dyr strøm: – Vi må bygge ut mer fornybar energi

  1. Varmepumpe
  2. Strømpriser
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN