Solgte fredsprismedalje for over én milliard kroner

Fjorårets Nobels fredsprisvinner Dmitrij Muratov solgte i natt medaljen for 1,02 milliarder kroner. Alle pengene går til ukrainske flyktninger.

Dmitrij Muratov vant Nobels fredspris i 2021.
Publisert: Publisert:

Den russiske redaktøren Dmitrij Muratov, som ble tildelt en Nobels fredspris i fjor for å forsvare ytringsfrihet, auksjonerte i natt bort medaljen han fikk for å samle inn penger til ukrainske flyktninger.

Muratov, som er redaktør for den russiske avisen Novaya Gazeta, vant fredsprisen sammen med den filippinske journalisten Maria Ressa i 2021.

Rundt klokken 01 startet auksjonen hos det New York-baserte auksjonshuset Heritage Auctions. Pengene vil gå til Unicef og deres arbeid for ukrainske flyktninger.

– Jeg vil aldri se denne medaljen igjen, men jeg håper å få se de menneskene som får nytte av dem, sa Muratov via sin tolk under auksjonen.

Han uttalte også at salget av medaljen må bli «begynnelsen på en flashmob», som et eksempel til etterfølgelse for andre som har dyre gjenstander å selge bort for flyktninger.

– Nå skal vi få i gang auksjonen. Jeg håper det blir mye penger, sa Muratov til latter og applaus under auksjonen.

Etter en langvarig og intens budkrig mellom flere budgivere, var prislappen oppe i over 16 millioner dollar like før klokken 01.50.

Sekunder senere kom vinnerbudet på 103,5 millioner dollar, tilsvarende 1,02 milliarder kroner. Det er ikke kjent hvem som vant auksjonen.

Fredsprismedaljen er ulik de andre Nobelprisene.

Utformet av Vigeland

Medaljen måler 6,6 centimeter i diameter, er 196 gram tung og preget i gull, ifølge Nobels Fredssenter. På forsiden er det et portrett av Alfred Nobel og på baksiden er det tre nakne menn som holder hverandre om skuldrene som et tegn på forbrødring.

Slik har den sett ut i 120 år, helt siden Gustav Vigeland vant en designkonkurranse i 1901.

På kanten av medaljen står «Prix Nobel de la Paix» sammen med mottagerens navn og år for tildelingen, i dette tilfellet «Dmitrij Muratov 2021». Medaljen støpes ved Det Norske Myntverket på Kongsberg.

Muratov donerte også sine premiepenger på rundt 500.000 dollar til veldedighet. I tillegg stanset han publiseringen av avisen i mars da Russland vedtok en lovgivning som begrenser rapportering om Ukraina-krigen.

Publisert: