Oslo Børs endte uken i rødt

Hovedindeksen på Børsen falt fredag og uken sett under ett.

Publisert Publisert

Nedgangen var 0,4 prosent på ukens siste dag.

Uken som helhet endte med en nedgang på 2 prosent. Krigsfrykt i forbindelse med Ukraina-krisen har preget aksjemarkedene internasjonalt.

Oljeprisen er i minus for dagen, men har hentet seg inn etter å ha falt markant tidligere samme dag. Nordsjøolje (brent spot) koster nå 92,38 dollar fatet, etter en nedgang på 0,4 prosent. Prisen er fortsatt på historisk høye nivåer.

Blant oljeselskapene gjorde børsnykommeren Vår Energi det verst med en nedgang på 6,6 prosent. Aker BP falt samtidig 2,32 prosent, mens Equinor på sin side steg 0,39 prosent.

Like før børsåpning ble det meldt at Ice Group-aksjen suspenderes fra handel i påvente av en melding fra selskapet. En time senere kom meldingen om at Lyse har inngått en avtale om å kjøpe Ice Groups datterselskap Ice Group Scandinavia Holdings AS i en avtale som verdsetter selskapet til 5,56 milliarder kroner.

«Etter avslutningen av transaksjonen forventer selskapet at det vil gjenstå et begrenset beløp til aksjonærene», skriver Ice Group i meldingen.

Ice Group-aksjen falt 61,9 prosent og ble dagens børstaper.

I morgentimene har det kommet resultatrapporter fra en rekke selskaper på Oslo Børs.

Les også

Ice Group-aksjonærene kan i beste fall håpe på knapper og glansbilder

Norwegian-aksjen falt

Norwegian la frem kvartalstall fredag morgen. Flyselskapets resultater for fjoråret er sterkt preget av coronapandemien, som for bransjen ellers. Til tross for dette reddes årsregnskapet av vårens finansielle restrukturering, da enorme mengder gjeld ble strøket.

Årets siste kvartal ble også hardt rammet av omikron-utviklingen. Norwegian fikk et resultat før skatt på 117 millioner kroner av driftsinntekter på 2 milliarder kroner i fjerde kvartal 2021.

HEFTIG HANDEL: Det var heftig handel i Norwegian i åpningsminuttene.

Ved utgangen av fjerde kvartal har Norwegians kontantbeholdning økt til 7,7 milliarder kroner.

Norwegian-aksjen endte med en nedgang på 1,78 prosent.

Aksjen er også en av de mest omsatte på Børsen ved lunsjtider, med en omsetning på rundt 98 millioner kroner.

Industrikonsernet Akers verdier falt til 69,8 milliarder i fjerde kvartal, viser kvartalsrapporten. Selv med en liten nedtur i fjerde kvartal, leverer det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker-konsernet en økning i nettoverdier på 16,4 milliarder kroner i 2021, justert for utbytter.

Styret i industrikonsernet varsler samtidig en total utbytteutbetaling på 1,08 milliarder kroner.

Aker-aksjen var ned 4,13 prosent.

Laksegigant falt etter skuffende rapport

Salmar, Norges nest største lakseoppdretter, leverte svakere enn ventet i fjerde kvartal. Slaktemålet for 2022 opprettholdes.

Salmar øker det operasjonelle driftsresultatet til 890 millioner kroner i kvartalet. På forhånd ventet analytikerne et operasjonelt driftsresultat på 1,103 milliarder kroner, opp fra 414 millioner på samme tid i fjor, ifølge Infront TDN. Samtidig foreslås det et utbytte på 20 kroner per aksje, det samme som året før, og totalt 2,36 milliarder kroner.

Salmar-aksjen falt 0,8 prosent.

Rec Silicon faller også fredag, etter å ha lagt frem kvartalstall som viser at solenergiselskapet fortsatte å tape penger i fjorårets tre siste måneder. Driftsresultatet (ebit) ble minus 7 millioner dollar, mot minus 5 millioner dollar i samme periode året før.

Rec Silicon-aksjen falt 4,5 prosent.

Ellers var Solstad Offshore-aksjen opp 20,35 prosent, mens Autostore falt 10,2 prosent

Ukraina fortsetter å prege markedene

Ukraina-krisen og frykten for russisk invasjon har preget verdensmarkedene hele denne uken, og gjør seg fortsatt gjeldende.

Fredag er Wall Street flatt eller svakt ned tidlig i handelen.

I USA ga krigsfrykten markant fall på Wall Street torsdag. Det ble blant annet årets verste dag for Dow Jones-indeksen. I Asia åpnet mange av de viktigste børsene ned, før markedet hentet seg noe inn.

USAs utenriksminister Anthony Blinken og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov enige om å møtes neste uke, opplyste det amerikanske utenriksdepartementet i natt. Det forutsetter at det ikke kommer noen russisk invasjon før den tid, skriver NTB.

Torsdag bad også på skjerpet retorikk fra USA og advarsler fra president Joe Biden om at et russisk angrep mot Ukraina kan «skje i løpet av de neste dagene». Russland gikk i et motsvar hardt ut mot Vestens fremstilling av angrepstrusselen, meldte det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Publisert