Sverige hever renten med 0,5 prosentpoeng

Riksbanken varsler ytterligere rentehevinger slik at renten vil nærme seg to prosent i starten av neste år.

RENTEHOPP: De aller fleste ventet et kraftig rentehopp i Sverige, som svar på den høye inflasjonen.
Publisert: Publisert:

Sveriges Riksbank følger i Norges fotspor og slår til med en såkalt dobbelt renteheving på et halvt prosentpoeng. Dermed ligger styringsrenten på 0,75 prosent, i tråd med økonomens forventninger.

– Hovedstyrets prognose er at renten kommer til å heves ytterligere og ligge nær 2 prosent i begynnelsen av neste år, skriver Riksbanken.

Sentralbanken har også bestemt seg for å redusere beholdningen av verdipapirer som følge av støttekjøpene raskere i løpet av andre halvår enn det som ble bestemt i april.

– Inflasjonen har fortsatt å stige raskt og prisøkningene sprer seg mer og mer i økonomien, skriver banken videre, og tilføyer at den høye inflasjonen både i Sverige og i omverdenen nå er merkbar for husholdningene og uthuler kjøpekraften.

Riksbanken venter nå at den svenske inflasjonen holder seg over 7 prosent resten av året. Med den planlagte innstrammingen, tror banken imidlertid at inflasjonen kan falle tilbake neste år og nærme seg 2 prosent i 2024.

Den svenske kronen svekker seg marginalt etter beslutningen, slik at den nå koster 0,97 norske kroner.

Renten

Tviler på om det er nok

Seniorøkonom Robert Bergqvist i SEB påpeker i en kommentar at selv om Riksbanken nå «sitter med foten hardt på gasspedalen», så er det «tvilsomt om det er nok».

Sverige gjorde tidenes kuvending i april, da de overrasket med å heve renten for første gang siden pandemien til 0,25 prosent. Til sammenligning ligger den norske renten nå på 1,25 prosent.

I april varslet Riksbanken 2–3 enkle rentehevinger til i år. Våre naboer sliter imidlertid med enda høyere inflasjon enn oss, og de fleste økonomene ventet derfor at Riksbanken måtte ty til hardere skyts denne gangen.

Penningpolitiskt beslut: Styrräntan höjs med 0,5 procentenheter till 0,75 procent
Publisert: