Aker BP fant ikke olje i Stangnestind: Kan bety slutten for selskapets leting i Barentshavet

Oljeselskapet Aker BP, der Kjell Inge Røkkes Aker er største eier, har gitt Barentshavet én sjanse til. Nå viser det seg at denne sjansen ikke inneholdt noe olje, bare litt gass.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP. Arkivbilde.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Oljedirektoratet melder tirsdag at resultatet fra boringen av letebrønn 7234/6–1 i lisens PL858 er klar.

Brønnen er også kjent som Stangnestind-prospektet i Barentshavet sørøst, i området inn mot grensen til Russland.

Ifølge direktoratet ble det ikke funnet olje, men kun et «lite gassfunn» med dårlig til moderat reservoarkvalitet. Funnet er anslått til mellom 1,6 og 2,1 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.

«Funnet ansees ikke å være økonomisk lønnsomt per i dag, men rettighetshaverne vil vurdere funnet sammen med gjenværende prospekter i utvinningstillatelsen», skriver direktoratet.

Nyheten er symbolsk for Aker BP-ledelsen lenge har uttalt at de er lite optimistiske til utsiktene for å gjøre store funn i Barentshavet.

Stangnestind er den eneste gjenværende letebrønnen i leteprogrammet som Aker BP selv skulle bore i Barentshavet. Selskapet hadde et forhåndsestimat før boring på brønnen som tilsa at det kunne være mellom 13 og 108 millioner fat i prospektet.

Brønnen er den første som er boret i lisens 858. Lisensen ble tildelt i 23. konsesjonsrunde i 2016.

Les også

Aker BP fortsetter resultatveksten i andre kvartal: Holder på utbytteplan etter oljeprisløftet

Tørt på Equinor- og Lundin-brønner også

I forkant av resultatene fra Stangnestind kom resultatene fra Bask-brønnen til Lundin lenger sørvest, der Aker BP er partner med 35 prosent, men den viste seg å være tørr.

Det samme var Shenzhou-brønnen til Equinor, der Aker BP eier 20 prosent, som ligger lenger vest fra Stangnestind.

Under en kvartalspresentasjon i fjor sommer ble Aker BP-ledelsen spurt om troen på å gjøre funn i Barentshavet. Der gjorde de det klart at det etter Stangnestind ikke ville blir noe særlig mer, hvis man ikke klarte å gjøre funn:

– I Barentshavet har vi som industri blitt skuffet av mangel på funn. Med dagens portefølje ser jeg ikke sjansen for økte muligheter fremover, sa konsernsjef Karl Johnny Hersvik den gangen og la til:

– Våre forventninger til Barentshavet er noe begrenset på dette tidspunktet.

De siste årene har flere store prospekter i Barentshavet vist seg å inneholde skuffende olje og gass – listen over skuffelser inkluderer både Gjøkåsen- og Korpfjell-prospektene.

Samtidig har selskaper som Equinor og OMV klart å finne mer olje rundt både Johan Castberg og Wisting, som er felt under henholdsvis utbygging og planlegging i Barentshavet.

Disse ligger lenger vest enn Stangnestind.

Publisert