Norske fildelere kan bli navngitt

Norske fildelere risikerer nå å bli navngitt av sine nettleverandører etter at Post- og teletilsynet har åpnet for at rettighetshaverne kan få tilgang til informasjon fra nettleverandørene.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Hittil har norske pirater vært beskyttet av nettleverandørenes taushetsplikt. Dermed har ikke underholdningsindustrien visst hvem piratene er, noe som gjør det umulig å gå til rettssak.

Nå har Post— og teletilsynet vedtatt at nettleverandørene må røpe kundenes identitet, hvis tingretten mener det er sterk nok grunn til mistanke, skriver Dagens Næringsliv.

Avgjørelsen gjelder én bestemt sak, men direktør Willy Jensen i PT bekrefter at vedtaket har en prinsipiell side.

— Vi synes det er på tide at vi får gjort internett til et lovlig og strukturert sted, hvor vi unngår anarki og store og må skurker, sier Jensen.

— Kulturlivet på nettet er for viktig til at vi kan ha slike uheldige innslag der kunstnernes opphavsrett blir brutt, sier han til Dagens Næringsliv.

Vedtaket er fattet i en sak drevet fram av advokatfirmaet Simonsen, som arbeider for plate- og filmselskaper i Norge. Firmaet har konsesjon til å etterforske ulovlig fildeling på nettet.

Det er retten som skal avgjøre om piratjeger og Simonsen-advokat Rune Ljostad får vite navnene på personene han mistenker for ulovlig fildeling.

— Normalt vil ikke retten si nei når fagmyndighetene har sagt ja. Får vi medhold åpner dette for at vi endelig kan komme i direkte kontakt med fildelerne, enten i form av en henvendelse om å slutte med fildelingen, eller et søksmål.

Publisert:
LOVLIG: Direktør i Post- og teletilsynet Willy Jensen (th) synes det er på tide at internett blir et lovlig og strukturert sted.
PIRATER: Piratbyrån og The Pirate Bay under pressekonferanse i Stockholm, dagen før rettssaken mot The Pirate Bay startet i Stockholms tingsrett 16. februar i år. ARKIVFOTO: SCANPIX