Ser ingen stor smitteøkning etter påske: – Folk har vært veldig flinke

Espen Nakstad har en hilsen til dem som demonstrerer mot munnbind: – De 200 som ligger på sykehus, tenker nok at de gjerne skulle byttet plass med dem.

  • Hanna Haug Røset
  • Espen Moe Breivik
  • Ingrid Hovda Storaas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Svein Østvik (59), bedre kjent som Charter-Svein, var blant 200 demonstranter som brente munnbind foran Stortinget lørdag, i protest mot coronarestriksjonene.

– Det er veldig forståelig at folk er lei, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG.

Samtidig påpeker han at folk flest slutter opp om smittevernreglene.

– Det er nettopp disse reglene, særlig å bruke munnbind der det er trengsel, som har hjulpet oss i påsken, sier Nakstad.

Han sier at det foreløpig ikke synes som om påsken har ført til noen stor smitteøkning.

– Tallene begynner å fortelle oss at påsken gikk bra i år uten at det ble smitteøkning. Men vi får ikke ordentlig fasit før i morgen, da har vi hatt en hel uke med testing etter påsken, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG mandag morgen.

Han minner samtidig om at smittetallene pleier å være lavere i helgene enn i ukedagene.

148 personer tilknyttet Oslo er mandag innlagt på sykehus med covid-19. Nakstad tror de gjerne ville byttet plass med dem som demonstrerte på Eidsvoll plass lørdag.

– For dette er en alvorlig sykdom som rammer mange. Enkle tiltak som å bruke munnbind er fortsatt grunnstammen i smittevernet i Norge, sier Nakstad.

– Kan vi slå fast at påsken ikke har ført til noen stigende trend nasjonalt?

– Det er tydelig at folk har vært veldig flinke til å følge råd og regler denne påsken. Det er færre som har reist utenlands og de som har vært i Norge har begrenset den sosiale kontakten. Det er en stor forskjell sammenlignet med julen og høstferien. Det er nok hovedforklaringen på at dette har gått bra. Også er det veldig bra å se at de strenge tiltakene vi har faktisk begynner å trekke smitten ned, sier Nakstad.

Det betyr, ifølge Nakstad, at det ikke vil være behov for å stramme inn tiltakene ytterligere.

– Det betyr at vi heller kan følge med på dette og følge den gjenåpningsplanen som regjeringen har lagt frem de neste månedene.

Nakstad understreker likevel at vi ikke har fasit helt ennå.

– Jeg tror nok vi trenger å se syv vanlige dager med testing før vi kan konkludere. Trenden er at det ikke har økt voldsomt i påsken, det har heller gått ned. Det bør vi være veldig godt fornøyd med alle sammen.

Søndag ble det registrert 421 nye smittetilfeller med coronaviruset i Norge. Det er 307 tilfeller færre enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som er på 728. Færre blir generelt sett registrert smittet på helligdager og i helgene enn i ukedagene.

Ifølge VGs beregninger er smittetrenden nå synkende nasjonalt. Det samme er den i hovedstaden, mens det enkelte andre steder i Norge er økende smitte. Det gjelder blant annet Bergen og andre steder på Vestlandet og byer som Halden og Kristiansand.

Nakstad understreker at det er viktig at gjenåpningen skjer kontrollert og ikke for raskt.

– Hvis folk husker at det er viktig å tenke over disse tingene de neste månedene så vil en slik gjenåpning gå bra. Men hvis ved første korsvei tenker at nå er det over og vi kan droppe alt så vil det ikke gå spesielt bra, sier han.

Ved FHIs siste modellering var R-tallet – altså tallet som viser hvor mange en smittet person i gjennomsnitt smitter videre – 0,86.

– Det er med strenge tiltak, og vi må huske på at når tiltak lettes så vil den sosiale kontaktene øke og da vil R-tallet stige. Det er en naturlov. Spørsmålet er hvor mye det stiger. Og det er veldig viktig at det ikke går over 1, sier Nakstad.

Når det gjelder den pågående vaksineringen mener Nakstad det fremdeles er lang vei igjen til en flokkimmunitet i befolkningen.

– Hvis dette viruset ikke skal kunne spre seg i det hele tatt så må veldig-mange-og-nitti prosent være vaksinert. Det er ren matematikk. Men kan vi kan leve godt med at viruset spres seg litt, så lenge de som blir smittet ikke blir alvorlig syke, det ikke belaster samfunnet vårt og de aller fleste er godt beskyttet.

Publisert
  1. Coronaviruset

Les mer om dette temaet

  1. England åpner frisører og uteserveringer: – Har jobbet for dette siden januar