Vurderte aktører i Asia og Europa: – Scatec kom med det beste budet
Norfund vurderte å selge fornybarselskapet SN Power til aktører i Asia og Europa, men valgte norsk. – Scatec kom med det beste budet, sier Norfund-sjef Tellet Thorleifsson.

Fredag kom meldingen om at Scatec Solar kjøper SN Power for nær 11 milliarder kroner og dropper «Solar» fra navnet.
Dette gjør at Scatec utvider sin virksomhet fra solkraftanlegg til også vannkraft, vindkraft og batteriløsninger.
Norfund-sjef Tellef Thorleifsson tok over etter Roland for to år siden, og fant etter hvert ut at selskapet burde selge SN Power, fordi de ikke var en industriell eier som kunne ta virksomheten videre.
Norfund hyret i fjor vår en britiskbasert rådgiver i prosessen.
– Vi gikk bredt ut og har vært i dialog med aktører både i Asia og Europa. Det var ikke et mål for oss å selge til en norsk aktør, men Scatec kom med det beste budet, sier Thorleifsson på en pressekonferanse fredag.
– Det er veldig hyggelig å kunne finne en industriell løsning med en norsk aktør, sier han.
Scatec Solar-aksjenNorfund har tjent godt på eierskapet i SN Power, som driver kraftverk i land som Laos, Uganda og Filippinene. Ifølge Thorleifsson har Norfund hatt 19 prosent årlig avkastning (IRR) i kroner fra SN Power, og 12 prosent i dollar.
– Vi leverer dermed det jeg mener er en veldig god avkastning, samtidig som vi skaper store utviklingseffekter på SN Power. Men Scatec gjør også et godt kjøp, sier Thorleifsson.
Equinor er største eier
Scatec Solars største eiere er oljekjempen Equinor med 15 prosent, Alf Bjørseth og hans familie med 14 prosent gjennom selskapet Scatec AS og Folketrygdfondet med noe under 10 prosent.
Aksjekursen i Scatec Solar hoppet med rundt 25 prosent etter oppkjøpet fredag, til 270 kroner.
– Dette er en merkedag for Scatec Solar, sier selskapets konsernsjef Raymond Carlsen på pressekonferansen.
Nå vil selskapet kunne tilby flere typer teknologi til utviklingsland i Asia og Afrika, noe det er stort behov for.
– Vi blir en multiteknologi-enhet som vil adressere et raskt voksende marked, sier Carlsen.
Scatec Solar skifter navn etter milliardkjøp
Mange års samarbeid
Scatec Solar-sjefen påpeker at selskapet har samarbeidet med Norfund i mange år, og nytt godt av Norfunds erfaringer i land hvor det ikke alltid er rett frem å gjøre forretningsavtaler.
Det har hjulpet Scatec Solar med å bygge opp en stor portefølje i regioner hvor mange aktører er skeptiske til å gå inn på grunn av den høye risikoen.
– Jeg syns jo det er ekstra stas at det er to norske selskaper som slår seg sammen, sier Carlsen.
– Vi har relativt lik kulturell bakgrunn, vi er internasjonale, vi er mangfoldige, men forretningsmessig så skal det ikke mye til å relativt raskt finne ut at 1+1=3 i denne sammenhengen, sier han.
Kompetanse fra Statkraft
På pressekonferansen drar Thorleifsson de lange linjene, og påpeker at SN Power er et eksempel på at kompetanse som Norge har bygget opp innen vannkraft har vært etterspurt ute i verden.
SN Power ble formelt stiftet i 2013, men historien går tilbake til 2002. Da gikk Statkraft og Norfund sammen om å utvikle felles prosjekter i u-land.
– Kraftkompetansen fra Statkraft ble forent med markedskompetansen og kapitalen til Norfund, og det ble bygget ut opp gjennom årene kraftverk i Chile, Peru, Brasil, Nepal, Filippinene, Zambia og Panama, sier Thorleifsson.
Statkraft beholdt i 2017 kraftverkene i Sør-Amerika og India, og solgte resten av SN Power til Norfund som ble eneeier.
– Det å jobbe i utviklingsland er ikke alltid like enkelt. Det har blitt lagt ned formidabel innsats. SN Power er et eksempel på vellykket industrihistorie og industribygging, sier Thorleifsson.
Scatec-aksjen til topp på sterk Oslo Børs
– Høy lønnsomhet
Miljøstiftelsen Zero jubler over oppkjøpet. Organisasjonen har lenge jobbet for å få opp investeringene i fornybar energi i fattige land. Da kan man unngå at det blir bygget ut mye kull- og gasskraft som vil slippe ut CO₂ i mange år.
– De fantastiske resultatene teamet i SN Power og Norfund har oppnådd, med en årlig avkastning på 19 prosent, viser at investeringer i fornybar energi kan ha høy lønnsomhet også i krevende markeder, sier nestleder Dagfrid Forberg i Zero.
– Nå er det svært viktig at staten fortsetter en forutsigbar satsing på Norfund, slik at det kan skapes nye store suksesshistorier i norsk fornybarbistand, sier hun.
Nå blir Scatec en langt større aktør i sitt marked. Det skjer midt i en bølge av grønne noteringer på Oslo Børs. Så langt i år er ti grønne selskaper notert, og i tillegg er grønne selskaper som Volue og Ocean Sun også på vei inn.
– Med dette er Oslo Børs virkelig i ferd med å bli en grønn energibørs. Den norske fornybar-klyngen vokser videre, og det er fantastisk å se Scatec Solar ta posisjonen som et bredt fornybarselskap i enda større skala, sier Forberg.