Britisk coronamutasjon påvist i Norge

Folkehelseinstituttet opplyser om at to personer som reiste fra Storbritannia til Norge i desember har fått påvist den britiske coronavarianten.

NY MUTASJON: Den nye virusvarianten i Storbritannia skal angivelig øke smittsomheten, og den har allerede blitt påvist flere andre steder i verden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Begge er testet etter at de utviklet symptomer og skal deretter etter gjeldende rutiner være isolert, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding søndag ettermiddag.

Personene som har blitt smittet med den nye virusvarianten oppholder seg i Oslo og i Kinn kommune. Dette opplyser kommuneoverlege i Kinn, Jan Helge Dale, til VG.

– Vi kan bekrefte at en person er bekreftet smittet av den nye varianten. Vedkommende og nærkontakter følges opp i tråd med gjeldende smittevernregler, sier kommuneoverlege i Oslo, Frode Hagen, til VG.

Dale forteller at personen som har fått påvist den nye virusvarianten i Kinn kommune reiste til Norge sammen med familien fra Storbritannia i midten av desember.

– Den som var positiv kom sammen med familien sin, og etter å ha vært i karantene sammen i ti dager er det kun én person i familien som har testet positivt, sier kommuneoverlegen.

– Ettersom ingen av de personen reiste sammen med har testet positivt, er jeg ikke umiddelbart bekymret for at virusvarianten sprer seg, legger han til.

For to uker siden førte oppdagelsen av en ny virusvariant i Storbritannia til at hovedstaden London måtte stenge ned. 21. desember valgte i tillegg regjeringen i Norge å midlertidig stanse all innreise fra landet.

Laboratorieprøver skal ha tydet på den nye mutasjonen i Storbritannia gjør coronaviruset 56 prosent mer smittsomt.

Tidligere har det også blitt anslått at varianten øker smittsomheten med opp mot 70 prosent.

– Det er foreløpig bare i deler av England man vurderer at varianten kan ha bidratt til rask vekst i epidemien. Det foregår fortsatt undersøkelser for å kunne si noe sikrere om dette. I Danmark har viruset vært til stede i flere uker uten at det har endret smittesituasjonen, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

SMITTESPORING: Line Vold fra FHI sier at de har iverksatt smittesporing i kommunene der den britiske virusvarianten har blitt påvist.

Den britiske virusvarianten ser likevel ikke ut til å gi større risiko for alvorlig sykdom, og det er foreløpig ingenting som tyder på at den kan hindre vaksinevirkning.

– Smittesporingsteamene i kommunene vil nå følge opp i henhold til gjeldende rutiner for personer som får påvist den engelske virusvarianten, med ekstra testing og tettere oppfølging av nærkontakter for å redusere risiko for eventuell videre spredning sier Vold.

Noen få tilfeller av varianten er også påvist i andre europeiske land. Lørdag ble den britiske mutasjonen påvist også i Sverige.

Kan øke «R-tallet»

FHI har tidligere uttalt bekymring om at det såkalte «reproduksjonstallet, altså hvor mange som hver smittet viderefører smitten til, kan økes med 0,4 dersom varianten ankommer Norge.

Dersom reproduksjonstallet overstiger 1, vil det altså føre til at hver person smitter mer enn den forrige.

I rapporten fra uke 50 anslo FHI at reproduksjonstallet fra 22. november hadde ligget på 0,9, og tallet vil dermed øke til 1,3 dersom den nye varianten sprer seg.

– Når vi har en virustype som formerer seg raskere, er det fort gjort at vi får en seleksjon (dominant variant, red.anm.), har FHI-forsker Geir Bukholm tidligere uttalt til VG.

Det er ikke ukjent at virus muterer og endrer seg raskt. Det som imidlertid er nytt med den nye britiske varianten er at 17 av endringene på overflateproteinet der viruset binder seg til menneskekroppen skal ha skjedd på én gang, noe som ifølge den amerikanske epidemiologen Eric Feigl-Ding, ikke er sett før.

Publisert: