Frykter nyboligbrems etter corona-prishopp

Det både selges og bygges langt flere nyboliger enn på denne tiden i fjor. Men innreisrestriksjoner og rådyre materialer tynger utbyggere, ifølge bransjen – som varsler at boligkjøpere må ta deler av regningen.

VARSLER HØYERE PRISER: Boligbyggerbransjen melder om sterk kostnadsvekst og sier nyboligkjøpere må belage seg på oppjusterte salgspriser. Her fra Kværnerbyen i Oslo
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Til en viss grad dekkes kostnadsøkningen av utbyggere, men de vil også måtte øke salgsprisen på nye boliger, sier direktør Per Jæger i Boligprodusentene til E24.

Nyboligsalget i Norge var i april hele 111 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Det viser utbyggerforeningens ferske tall, som illustrerer markedets comeback siden pandemien rammet landet.

Det bygges også mye mer enn da. Igangsettingen er opp 82 prosent mot samme tid i fjor.

Men bransjen ser mørkere skyer på himmelen. Tirsdag omtalte E24 den sterke prisveksten på materialer til boligbygging. Tall fra SSB viser at de har blitt 8,9 prosent dyrere på ett år. Og ifølge bransjen er flere prishopp i vente.

Varsler prosjekt-brems

Samtidig rapporterer utbyggere om manglende arbeidskraft, opplyser Jæger Han forteller at innreiserestriksjonene for utenlandske arbeidere skaper bekymring i boligbransjen.

– Dette bremser byggingen av nye boliger og fritidsboliger, fører til
forsinket igangsetting av enkelte prosjekter og til dyrere arbeidskraft, sier han.

Samtidig sier Jæger han er «urolig» for effektene av sørlig dyrere trelast, men ogås andre materialer. Han forteller om økt usikkerhet i det internasjonale byggevaremarkedet.

– Det varsles stadig nye prisøkninger, og materialprisene har steget mer enn SSBs nye tall reflekterer. Leverandørene av trelast har varslet ny prisøkning i juni, sier Jæger til E24.

Boligkjøpere må betale mer

– Markedssituasjonen lar dem jo ta seg bedre betalt, legger han til.

Han varsler at utbyggere ikke kan ta hele regningen selv, men vil måtte skru opp prisen på nye boliger som skal legges ut i markedet.

– Når vil nyboligkjøpere merke at det blir dyrere?

– Jeg tror man vil merke det på nye boliger som skal legges ut for salg fremover. Men også de som allerede har kjøpt nybolig hvor kontrakten har en klausul om indeksregulering, kan få oppjustert sin kjøpspris, varsler Jæger.

– Hvor mye skal nyboligprisene stige?

– Det kan jeg ikke svare på. Men prisene vil bli høyere.

40 prosent dyrere stål

– Vi har merket at kostnadene har økt. Det er klart det er en utfordring, sier kommunikasjonsdirektør Kjell Kvarekvål i JM til E24.

Det er en av Nordens ledelse boligutviklere med over to tusen ansatte.

Kvarekvål opplyser at de har sett prisene på trelast øke med mellom 40 og 50 prosent.

– Vi ser også en sterk økning på stålprodukter som armering på mellom 35 og 40 prosent, sier Kvarekvål.

Også Selvaag Bolig har blitt rammet av økte materialpriser. De bruker mindre trelast i sine leilighetsblokker, men også her er dyrt stål en utfordring, ifølge administrerende direktør Sverre Molvik.

– Innreiserestriksjonene har også vært en problemstilling over lengre tid, men vi har heldigvis bare hatt enkelte utsettelser på våre prosjekter, sier han til E24.

Publisert: