Påstand om 34 millioner i svarte inntekter, svarte millioner fra skatteparadiser og grov utroskap for 11 millioner. Dette er hovedpunktene i tiltalen den tidligere meglertoppen Bjørn Arne Fredrik Sellæg må svare for når han møter for Oslo tingrett i dag.

I tingretten erklærte han seg «ikke skyldig» på alle tiltalepunkter da saken startet i dag.

Skattesaken rundt Kjell Inge Røkkes tidligere hoffmegler har pågått i snart syv år.

Saken dreier seg hovedsakelig om påståtte svarte inntekter Sellæg skal ha hatt fordi han og investoren Lars Ditlevsen ifølge tiltalen delte Ditlevsens aksjefortjenester mellom seg. Påtalemyndigheten mener overføringer fra Ditlevsen til Sellæg er betaling for tjenester som skulle vært beskattet.

Dyr barnebursdag

Sellæg skal ha fått en andel av de inntekter han skaffet Ditlevsen ved å være hans aksjemegler. Ifølge tiltalen dreier det seg om 34 millioner kroner.

Ditlevsen skal blant annet ha dekket en del utgifter for Sellæg. Ifølge Dagens Næringsliv var en barnebursdag for et av Sellægs barn til en pris av 110 000 kroner et eksempel på dette.

Til politiet forklarte begge først at summene Sellæg mottok fra kompisen, var usikrede lån i et slags økonomisk fellesskap. Dermed ble saken mot Sellæg henlagt i 2007. ## Ny forklaring

Etterpå var Lars Ditlevsen fortsatt siktet for unndragelse av formue fordi han overførte store summer til Sellæg, men i 2008 sa han at hans tidligere forklaringer var usanne.

Han vedgikk at han hadde gitt Sellæg deler av inntektene etter en muntlig avtale. Politietterforskningen ble gjenopptatt. Hvorfor Ditlevsen har endret forklaring, vil trolig bli et sentralt punkt når Sellægs forsvarer Frode Sulland skal argumentere til fordel for sin klient.

I fjor ble Ditlevsens sak avgjort i en tilståelsesdom hvor han fikk halvannet års fengsel, hvorav fire måneder ubetinget for medvirkning til skatteunndragelser. Han anket straffeutmålingen. Et av tiltalepunktene mot Sellæg er at han skal ha misbrukt 11 millioner av Ditlevsens penger. I fjor gikk Ditlevsen til sivilt søksmål mot Sellæg og meglerhuset på dette punktet, og vant frem i tingretten. Dommen som ga ham erstatning på 11 millioner kroner er ikke rettskraftig fordi den er anket.

Erkjenner ikke

Sellæg erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene.

– Straffesaken er basert på Ditlevsens endrede forklaring, ikke på alle de forklaringene han ga tidligere. Det er litt spesielt at saken ble henlagt, men ble tatt opp igjen da en av de to endret forklaring, sier Sellægs forsvarer, Frode Sulland.

Han mener erstatningssaken er uten betydning nå, fordi det er andre beviskrav i en straffesak.

Aktor, politiadvokat Ragnvald Brekke, sier at dette har vært en omfattende sak for Oslo-politiet.

– En krevende jobb hvor vi også har foretatt etterforskning i utlandet, sier Brekke.

Det gjelder et punkt i tiltalen hvor man mener Sellæg har hentet hjem verdier fra skatteparadiser.