Trykk på kartet over for å se de dyreste boligkjøpene!

— Fjoråret var vel ikke noe spesielt. Jeg har kjøpt noen nye eiendommer, sier Bjørn Kåre Vågenes beskjedent. Han har i en årrekke holdt en svært lav medieprofil.

43-åringen preger listen over de dyreste eiendomshandlene i Hordaland i 2013.

På tre bygårder brukte han til sammen 74 millioner kroner. Dermed sto han bak tre av de dyreste kjøpene (se liste). Næringseiendom er ikke med i oversikten.

TVANGSSALG: Bjørn Kåre Vågenes kjøpte i fjor Håkonsgaten 15 for 39,2 millioner etter at den forrige eieren måtte tvangsselge den i et skilsmisseoppgjør. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ
Odd Mehus

Kjøpte på tvangssalg

Aller dyrest av omsetningene som ble tinglyst i fjor, er Håkonsgaten 15 som Vågenes betalte 39,2 millioner kroner for. Bygården ble kjøpt på tvangssalg, etter at eiendomsinvestor Binh Thanh Tran ble tvunget til å selge som følge av et skilsmisseoppgjør.

I forbindelse med salgsprosessen ble det avdekket en rekke ulovligheter ved bygården som Tran hadde leid ut i en årrekke.

I tillegg til noen mindre eiendommer, kjøpte Bjørn Kåre Vågenes i fjor bygårdene Erik Pontoppidans gate 8 og Skivebakken 21 for henholdsvis 23,5 og 13,3 millioner kroner.

NEST DYREST: Denne bygården i Erik Pontoppidansgate 8 kostet Bjørn Kåre Vågenes 23,5 millioner.
Odd Mehus

Same procedure

Da BT for ett års tid siden skrev om de største utleieaktørene i Bergen, anslo vi at Vågenes leide ut rundt 90 leiligheter og hadde eiendomsverdier for mellom 300 og 350 millioner kroner.

Vågenes startet å bygge sitt imperium da markedet hadde truffet bunnen etter den norske bankkrisen på slutten av 1980-årene. Da var han 22 år. Siden har han jevnt og trutt kjøpt flere eiendommer.

— Hva tenker du om nedgangen vi har sett i boligmarkedet i det siste?

— Jeg tenker at hvis noen vil selge, så er jeg interessert i å kjøpe, sier Vågenes, som altså ser flere muligheter enn trusler i dagens situasjon.

Se hvem som kjøpte hva nederst i artikkelen!

— Hva er strategien din for i år?

— Den er den samme hvert år. Det gjelder å jobbe hardt og gå på jobb hver dag. Vi forsøker å være konkurransedyktige når noen ønsker å selge en attraktiv eiendom i sentrum, og prøver å være blant dem som betaler best. Det er den eneste strategien.

PÅ FJERDEPLASS: Bjørn Kåre Vågenes bladde opp 13,3 millioner kroner for denne bygården i Skivebakken 21.
Odd Mehus

Megler i kjøpstoppen

Den profilerte eiendomsmegleren Christer Vikebø havner på tredjeplass på eiendomslisten.

Eneboligen på 311 kvadratmeter og tilhørende naust i Eikeviken 46 i Ytre Sandviken ble kjøpt i 2012, men ble først tinglyst i fjor.

Vikebø sier til BT at han ikke ønsker å kommentere boligkjøpet, som han oppfatter som et privat anliggende.

Når det gjelder utviklingen i boligmarkedet i år, sier megleren at han verken tror på et stort fall eller en stor oppgang.

MEGLERLUKSUS: Christer Vikebø har i mange år meglet noen av Bergens dyreste boliger. Nå har han selv kjøpt denne villaen i Ytre Sandviken for 13,6 millioner.

— Jeg tror prisene vil stige litt. Det som synes utelatt når boligprisene omtales, er at prisene allerede har falt litt. Dersom de nå falt videre i desember, er bolig i forhold til inntekt tilbake på 2009-nivå, sier Vikebø.

Velkjente navn

Flere kjente navn er med på listen. Kjendisparet Birgitte Friele og Fabian Emil Stang er på 15. plass, med rekkehuset på Storhaugen som de betalte 11 millioner kroner for.

Sjef i Petrolia Drilling, Kjetil Forland, måtte ut med 12 millioner kroner for en idyllisk eiendom på Grimstadholmen på Søreide.

Det er ingen hemmelighet at det er gode penger i dagligvaremarkedet. Administrerende direktør i Coop Hordaland, Øystein Kahrs, sikret seg i fjor en enebolig på Hjellestad for 12,6 millioner kroner.

NYGIFTE: Birgitte Friele og Fabian Emil Stang kjøpte et rekkehus på Storhaugen for 11 millioner kroner. Det var det 15. dyreste i fjor.
Jo Straube

Bergens eiendomsinvestorer var også aktive i fjor.

Brødrene Per Christian Sævig og Tor Audun Sævig kjøpte tre nye bygårder, mens Sorbonne-gründer Erik Bysheim Hokstad betalte 12,8 millioner for en bygård i Absolon Beyers gate og 12,6 millioner for eneboligen sin på Seiersbjerget. Hokstads makker, Asgeir Steinsland Hansen, kjøpte seg villa på Nordås til 11,7 millioner.

Oversikt over de dyreste boligtransaksjonene som ble tinglyst i 2013 :

Kilde: Norsk Eiendomsinformasjon