200.000 i bøter for Snøhvit

Aksjonistene fra Natur og Ungdom som demonstrerer mot Snøhvit-utbygging i Hammerfest, har i løpet av de siste sju dagene fått bøter på til sammen 200.000 kroner.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 20 år gammel

SOFIA M. FOSSUM, NTB

— Da vi gikk gjennom det mandag kveld hadde vi fått rundt 190.000 kroner i bot til sammen, sier Elin Lerum Boasson til NTB.

Tirsdag morgen ble 17 aksjonister nok en gang pågrepet og fraktet bort fra anleggsområdet på Meland i Hammerfest av politiet, så flere bøter venter.

De fleste har fått et forelegg på 3.000 kroner, men stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV) fikk mandag et forelegg på 10.000 kroner. Likevel bedyrer hun at forelegget ikke var årsaken til at hun ikke var med på demonstrasjonen natt til tirsdag.

— Jeg vil støtte Natur og Ungdom, men jeg føler at jeg har gjort mitt. Det er Natur og Ungdoms aksjon først og fremst, men jeg angrer på ingen måte det jeg gjorde mandag, sier Sørensen til NTB.

Uten Sørensen

Hun var tirsdag i morgentimene ute ved anlegget på Meland, men var altså ikke blant aksjonistene.

Sørensen har ikke bestemt seg for om hun vil vedta forelegg.

— Men gjør jeg det, skal jeg betale selv, sier hun.

Natt til tirsdag beveget 17 aksjonister seg mot Meland der Statoil driver anleggsarbeid i forbindelsen med utbyggingen på Melkøya. Ti av dem ble fysisk sperret av Securitas-vakter Statoil har leid inn, slik at de ikke kom helt inn på anleggsområdet, men to av aksjonistene klarte å komme seg helt fram til innslaget av den undersjøiske tunnelen som skal gi forbindelsen til Melkøya og sette seg på en av anleggsmaskinene.

Lerum Boasson i Natur og Ungdom er fornøyd med aksjonen.

— Det har vært krevende med det sikkerhetsoppbudet som har vært her, og vi måtte tidlig opp for å klare det, sier hun.

- Taper millioner

Allerede klokka 3.30 var aksjonistene på plass, like etter var også leder for Statoils Hammerfest-kontor, Halvor Engebretsen, på anlegget. Han hadde sikret seg forsterkninger fra vaktselskap.

— Vi har leid inn nok folk, sier Engebretsen til NTB.

Han er lite fornøyd med at aksjonene urettmessig tar seg inn på anleggsområdet på Meland og i Rypefjord gang på gang.

— Det er en alvorlig sak at Natur og Ungdom driver med ulovlige demonstrasjoner, sier Engebretsen.

Derfor gikk han også rundt og delte ut brev til alle demonstrantene for å gjøre dem oppmerksom på at Statoil vil gjøre hver enkelt økonomisk ansvarlig for de tap selskapet påføres av aksjonistene.

— Vi avventer og vurderer hva vi skal gjøre, men det tar tre vinterdager å ta igjen en sommerdag tapt. Anslagsvis har vi tapt rundt fem millioner kroner per dag de dagene demonstrasjonen har pågått, hevder Engebretsen.

Mot konkurs?

Lerum Boasson sier at de ikke kan gjøre annet enn å ta truslene om pengekrav på alvor.

— Det får bli opp til Statoil om de vil ha et image som selskapet som knekker miljøbevegelsen. Vi kommer jo til å gå konkurs om vi skal betale de beløpene de krever. Vi mener Snøhvit-prosjektet er så alvorlig at det må stoppes, både med tanke på klimagasser og at det kan ødelegge Barentshavet, sier Natur og Ungdom-lederen til NTB.

Politiet i Hammerfest er så langt fornøyd med hvordan situasjonen er håndtert.

— Det har gått greit. Når de først skal demonstrere, gjør de det fint. De viser passiv motstand og fin vilje. Det er ingen armer og bein eller skriking. Det gjør jobben vår lettere. Litt fysisk bæring blir det, men det er vi betalt for, sier operativ uteleder Olaf Andreassen i Hammerfest til NTB.

Publisert