Lurer du på noe om personlig økonomi? Spør ekspertene.

BT har invitert to økonomieksperter til å svare på det du måtte lure på.

Professor Ola Grytten på NHH og professor Julie Riise på UiB.

Strøm, mat, drivstoff og renter. 2022 er blitt et dyrt år for mange. Lurer du på hvilke grep du kan ta for å styrke privatøkonomien? Hva du kan gjøre hvis huslånet blir for dyrt?

Tirsdag klokken 10 vil to eksperter svare på spørsmål du måtte ha om din personlige økonomi.

Ola Grytten er professor på NHH og spesialrådgiver for Norges Bank. Julie Riise er professor på UiB og har familieøkonomi som kompetansefelt.

Her kan du stille dine spørsmål:

Still ditt spørsmål her:
Send inn
  • Julie Riise
    DEL
    Nå avslutter vi her :)

    Takk for mange interessante spørsmål, og takk for oss!

    Hilsen Ola og Julie.

  • DEL

    Masse interessant her! Bt, et bra innslag 🤩

    Valerie Hagen

    Takk, Valerie. Ha en flott dag.

    Mvh Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Hei Vegard,

    det er vanskelig å spå disse tingene og det er dessuten avhengig av hva slags risikoprofil du ønsker. Sånn generelt kan det være greit å fordele seg litt mellom ulike ting når man har lang tidshorisont. Noe i indeksfond, rentepapirer el., kanskje noe i aksjer (som typisk gir mer avkastning men og har mer risiko) og noe i bolig/eiendom (som også hittil i alle fall har gitt relativ høy avkastning, men innebærer en del risiko).

    Hilsen Julie

    Hva er den beste måten å spare penger langt frem i tid? Kan dere gi meg gode eksempler for en med 10 år, 20 år og 50 år

    Vegard
  • DEL

    Hvordan bruke sterke sider for å finne en ekstra inntekt?

    kreps

    Heisann.

    Er det snakk om å komme over en kneik eller er det permanent. Kan du leie ut et rom? Kan du lage et forbruksbudsjett? Kan du ta en ekstrajobb? Kan du bo i kollektiv?

    Mvh Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Hei Geir,

    Bankene har ikke anledning til å gi boliglån som er større enn 5 ganger inntekt, dette har du kanskje fått med deg allerede. I tillegg gjør de en vurdering av betalingsevne. Jeg vet ikke om noen gylden regel for andel av inntekt justert for antall barn osv, men det finnes en mengde kalkulatorer der man kan legge inn informasjon om husholdets størrelse, økonomi osv og se omtrent hvor mye lån man kan betjene / forvente å få. Smartepenger.no er et eksempel. Disse sidene gir ikke et endelig svar, men kan gi en god pekepinn og ikke minst god oversikt :)

    Hilsen Julie

    Kor mange gonger større enn samla inntekt bør huslånet vera, inkluder i regnestykket korleis antall barn påvirker svaret.

    Geir
  • DEL

    Snakk med banker, betal ned gjeld, kutt småutgifter, ja nå er jeg spent?😃

    Valerie Hagen

    Du burde ha vært her og svart på alle spørsmålene du!

    ;-) Mvh Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Hei. Hva gjør jeg om renten på lånet blir for høyt, banken ikke kan justere selvom jeg har spurt, og jeg ikke får byttet bank grunnet at jeg er vurdert som risikokunde?

    Den siste melonen

    Jeg ville ha booket en time med banken. De ka gi gode råd. Så er det viktig at inntekt og kostnader må balansere. Noen ganger er det ikke lett å få endene til å møtes. Jeg er smertelig klar over det. Lykke til. Mvh Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Hei. Ser OBOS annonserer mye med deleie. Er det en gunstig måte å komme seg inn på boligmarkedet. Vil det bli dyrt etterhvert. Hva om vi ikke greier å løse ur den andre delen?

    Trond Kaland

    Deleie innebærer at du kan kjøpe en halv bolig eller mer, leie den resterende delen av den andre eier, men selv bo i hele. Senere kan du øke din eierandel – inntil du eier hele boligen selv. Dette er ikke nødvendigvis noen lønnsom måte å finansiere bolig på, men det gjør at du kan redusere egenkapitalkravet. Om du f eks vil kjøpe en bolig til 3 millioner og går inn på deleie med eierandel 50% vil egenkapitalkravet (15%) falle fra 450.000 kroner til 225.000 kroner på kjøpstidspunktet. Sånn sett kan det være til hjelp i en etableringsfase hvor man har liten egenkapital. Foreløpig er det få som tilbyr deleie eller lignende ordninger. Men f eks OBOS gjør det.

    Mvh Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Jeg har lyst til å flytte. I dag leier jeg i kollektiv. Jeg ønsker å bo for meg selv. Helst selveie. Hvordan kan jeg raskest mulig oppnå dette i dagens marked?

    Terje

    Hei Terje,

    Det er bare å begynne å spare! Jo mer egenkapital du har klart å spare opp, jo bedre – på alle måter. Når banken gir lån ser de på egenkapital, inntekt og andre ting som kan påvirke betalingsevnen.

    Har du i spart penger selv, for eksempel gjennom boligsparing for ungdom, sender du et tydelig signal om at du er en som banken kan stole på at vil betale.

    I tillegg må man som regel ha minst 15% egenkapital når man skal kjøpe sin første bolig.

    Har du studielån som har begynt å løpe, men du ikke spart deg opp noe egenkapital ennå, ville jeg bedt om avdragsfrihet en periode og heller spart «avdragene» slik at du har litt egenkapital å legge på bordet når du skal be om lån.

    Du sier du helst vil bo alene, men dette er jo veldig dyrt. Det kan derfor være greit å vurdere om du enten kan kjøpe sammen med noen eller hvis du kjøper alene, om du kan leie ut et rom i en periode.

    Lykke til!

    Hilsen Julie

    Julie Riise
  • DEL

    Betyr situasjonen at pensjonene blir redusert også. I såfall hva bør vi gjøre for å styrke pensjonen vi som blir pensjonister om 10-15 år.

    Ragnar Gjengedal

    Hei Ragnar,

    Dette er vanskelig å svare på sånn på sparket, det kommer an på hva slags pensjonsordning du har. Rent generelt vil jeg si at innskuddsordninger med lav risiko sannsynligvis vil utvikle seg ganske tilsvarende som indeksfond. Det er ganske lenge til du blir pensjonist, og mye kan skje innen den tid, så jeg ville pustet godt ned i magen foreløpig. Eventuelt begynt å spare litt på privaten i tillegg for å være på den sikre siden.

    Hilsen Julie

    Julie Riise
  • DEL

    Jeg har lært at en ikke skal bruke mer enn en 1/3 del av inntekta på bolig. Men dersom jeg bruker boliglånskalkulatorer på bankers nettsider kommer de alltid frem til mye mer. Vil ikke det på sikt skape økonomiske problem for den som går for sånne lån? Eller kan en under visse omstendigheter se vekk fra anbefalingen om 1/3 del?

    Hans Hanneswert

    Hei Hans,

    Betalingsevnen er viktig når bankene vurderer hvor stort lån du kan få, og den avhenger av flere faktorer – blant annet hva slags forbruk du vanligvis har, om du har barn, bil osv osv. For en enslig med lavt forbruk kan det for eksempel være helt greit å bruke en større andel av inntekten på bolig enn for en familiefar med høyt forbruk. Jo høyere del av inntekten man legger opp til å bruke, jo sikrere bør man være på at man faktisk kan klare dette – har man for eksempel alltid hatt lavt forbruk og vist at man har klart å spare jevnt, er det mer sannsynlig at man kan klare boligutgifter på over 1/3 av inntekten.

    Hilsen Julie

    Julie Riise
  • DEL

    Hei,

    Jeg har tatt opp studielån i Lånekassen på vel 500K som jeg ikke har brukt, og har boliglån i Statens Pensjonskasse. Nå er jeg straks ferdig å studere og må bestemme meg for hva jeg skalgjør:

    1. Tilbakebetale lånet i sin helhet

    2. Betale ned Boliglån i Statens Pensjonskasse

    3. Eventuelt investere de 500K i noe som gir gunstigere avkastning enn den renten jeg må betale til Lånekassen. Her er jeg litt usikker på hvordan renten vil utvikle seg i Lånekassen vs SPK. Hvor er det gunstigst å ha lån rentemessig. Evt investere i rentefond/fondsbevis? Men det kan jeg lite om.

    Innspill?

    Anne B

    Det er umulig for oss å vite hva som blir mest lønnsomt, da vi ikke vet hvordan markedene vil bevege seg. Det virker som du har en del kunnskap om økonomi og finans. Så kanskje skal du stole på dine egne analyser. Men generelt ville jeg ha vurdert sterkt å betale ned på lån ved stigende renter. Hilsen Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Fondene mine synker, gjelden stigerm burde jeg flytte penger fra fond til sparekonto eller betalened studiegjelden?

    Terje

    Hei Terje,

    Det kommer litt an på både hva slags fond og hva slags tidshorisont du har tenker jeg.

    Er det stor risiko på fondene dine, ville jeg vurdert å ta ut pengene uansett.

    Har du kort tidshorisont kan det også være en ide å ta dem ut og heller sette på sparekonto.

    Men har du lengre tidshorisont vil det beste være å la pengene stå, evt sette dem inn i indeksfond. Over tid skal indeksfond være lite risikabelt samtidig som det gir mer avkastning enn en sparekonto.

    Jeg tror ikke jeg ville betalt ned studiegjeld så lenge renta er lavere enn forventet avkastning på indeksfondet, gitt at du klarer å betjene gjelda så klart.

    Hilsen Julie

    Julie Riise
  • DEL

    Har 4,5m i huslån, 3M på fond og 900k på høyrentekonto. Klarer fint rentehevinger. Men bør jeg betale ned på huslånet mitt. Rentene mine på huslånet er 2,96%, sparekonto er 1,4% avkastning på fond (er veldig aktiv) har vært på 38% inn år. Hva anbefaler dere med tanke på huslån spesielt med tanke formue/renter/fradrag

    T

    Hei.

    Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet av flere årsaker: Vi vet ikke hvordan markedene vil utvikle seg og vi vet ikke helt hvordan din privatøkonomi ser ut, ei heller dine lånebetingelser. Har du feks fastrentelån eller flytende? Generelt mener jeg det kan være lurt å betale ned på lån når det er utsikter til høyere renter. Norges Bank antyder at boliglånsrenten om ca et år kan bli rundt 4,5%. Men om nedbetaling vil være gevinst for deg i forhold til å ikke forsere nedbetaling er umulig for meg å si. Hilsen Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Hva er lurest dersom man har noe til overs; å betale ekstra ned på huslån, å sette penger i bankfond, eller spare i banken (har 2,3%rente på innskudd)?

    ingrid

    Hei Ingrid,

    Det kommer litt an på tidshorisonten din! Hvor lenge kan du unnvære pengene? Hvis du er usikker på når du vil ha behov for å bruke pengene, kan du vurdere å gjøre om boliglånet ditt til et rammelån og bruke sparepenger til å betale det ned. Alt du da betaler inn, kan du når som helst ta ut igjen. Det påløper bare renter på den gjelden du faktisk tar opp, ikke på selve kredittrammen. Men, det er viktig å være klar over at rammelån ikke er for alle, dette er for de med ordnet og relativt god økonomi. Snakk med banken din. Har du ikke denne muligheten kan det greieste være å sette pengene på sparekonto.

    Har du derimot en lengre tidshorisont kan det være en mulighet å spare i et indeksfond. Der får du lav risiko på investeringen, men som regel høyere avkastning enn renta du får på en sparekonto i banken.

    Hilsen Julie

    Julie Riise
  • DEL

    Vi eier en leilighet som er verdt litt over 4 millioner, men vi nå har behov for en familiebolig til mellom 6 og 7 millioner. Bør vi avvente med å kjøpe og selge hvis vi har muligheten til det, med tanke på mulig boligprisfall? Det seneste vi kan vente er sommeren 2023.

    Ingrid

    Hei Ingrid,

    Dette er det alltid vanskelig å gi et godt svar på. Boligprisveksten har stagnert noe i det siste i de fleste deler av landet, men det er usikkert hva som vil skje fremover – både med lånerenter, kjøpekraft og huspriser. Så lenge man selger og kjøper på omtrent samme tid, skal ikke dette ha så mye å si. Er man usikker på hvor lett det er å få solgt og er helt avhengig av disse pengene for å kjøpe nytt, er nok det sikreste å selge før man kjøper.

    Hilsen Julie

    Julie Riise
  • DEL

    Hei, siste året har innskuddsbasert pensjon bare tapt seg i verdi (minus 19k). Jeg begynner å bli stresset, pengene arb giver setter inn forsvinner like fort. Har idag middels risiko, bør jeg endre til lav, eller sitte rolig i båten? Er i slutten av 40 årene.

    Elisabeth S

    Hei Elisabeth,

    det er litt vanskelig å svare på dette når jeg ikke vet mer om pensjonsordningen din. Det er ganske lenge til du blir pensjonist, og mye kan skje innen den tid, så jeg ville pustet godt ned i magen foreløpig. Rent generelt vil jeg si at innskuddsordninger med lav risiko sannsynligvis vil utvikle seg ganske tilsvarende som indeksfond. Ønsker du å være så trygg som mulig kan det være en god ide å skifte til lavrisiko. Da får du sannsynligvis lavere avkastning, men også mer trygghet. Det er dessuten mye som tyder på at om man justerer for risiko og andre relevante faktorer kommer man omtrent likt ut i forventning til slutt, bare at man er mer trygg med lavrisikoprofilen.

    Hilsen Julie

    Julie Riise
  • DEL

    Hei, siste året har innskuddsbasert pensjon bare tapt seg i verdi (minus 19k). Jeg begynner å bli stresset, pengene arb giver setter inn forsvinner like fort. Har idag middels risiko, bør jeg endre til lav, eller sitte rolig i båten? Er i slutten av 40 årene.

    Elisabeth S

    Det er ikke lett å vite hvordan markedene og dermed pensjonssparingen din vil bli i fremtiden. Men generelt sett er det slik at på lang sikt vil det være en god investering å putte penger inn i pensjonssparing. Siden du bare er 40 år, ville jeg ha tatt det med ro. Fornuftig av deg å drive pensjonssparing. Hilsen Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Hei! Lurer på om det er fornuftig å spare eller betale mer inn på boliglånet. Vi har lån på 4 mill på et rekkehus som har verdi 7 mill. Har pt en nominell rente på 2,340 på lånet. Vi setter inn 5000 kr hver måned på en fondskonto, som på nåværende tidspunkt synker i verdi. Er det fornuftig å betale de 5000 kr inn på lånet fremfor å sette de på fondskonto? Tenker at vi iløpet av de neste 10 årene enten vil kjøpe større hus eller en liten hytte. Har på nåværende tidspunkt en samlet inntekt på ca 1,6, snart to barn under tre år. God bufferkonto utenom fondskontoen.

    Silje

    Oj. Dette er nok et vanskeligere spørsmål enn mange tror. Jeg vet jo ikke hvordan børsen vil utvikle seg i fremtiden. Men jeg kan si helt generelt at Norges Bank hever styringsrenten fordi de ønsker vi skal låne mindre og spare mer. Som en følge av det kan det være naturlig å prioritere nedbetaling av lån. Men jeg kan ikke gi noen garantier på hva som vil være mest lønnsomt. Hilsen Ola

    Ola Grytten
  • DEL

    Tips til å øke inntekten for en stakkarslig sykepleier?

    Langt fra millionær

    Ja, si det. Er det noe du er spesielt flink på? Ofte kan man benytte seg av sine sterke sider og finne ekstrainntekter. Hilsen Ola

    Ola Grytten
Publisert: