Zelenskyj om våpenhvile: Russland vil ha våpenhvile for å stoppe vår fremgang

Putin har instruert forsvarssjefen om våpenhvile fra klokken 12 den 6. januar, skriver flere russiske medier. Zelenskyj sier krigen ikke slutter før russiske soldater drar – eller blir kastet ut.

Publisert: Publisert:

Ifølge en pressemelding fra Kreml, den politiske ledelsen i Russland, har Putin instruert forsvarsminister Sergej Sjojgu om våpenhvile fra klokken 12 den 6. januar til klokken 24.00 den 7. januar, skriver Ria.

Pressemeldingen er også publisert på Kremls nettside. De ber samtidig om at Ukraina overholder den samme våpenhvilen slik at folk får mulighet til å delta i julefeiringen.

Dette er første gang siden invasjonen i februar i fjor at Russland har gitt ordre om full våpenhvile, skriver NTB.

Ukraina har – som Russland – alltid feiret jul 6. og 7. januar – etter den julianske kalenderen.

– Hold hykleriet for dere selv

Presidenten i Ukraina omtaler våpenhvilen i en videouttalelse torsdag kveld.

– Russland vil bruke våpenhvilen som en unnskyldning til å stoppe vår fremgang i Donbas, og hente inn mer utstyr, sier han ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Ukrinform.

– Krigen vil ta slutt når russiske soldater forlater Ukraina eller blir kastet ut. 

PRESIDENT: Volodomyr Zelenskyj mener Russland bruker våpenhvilen som en unnskyldning.

Mykhailo Podoljak, rådgiveren til den ukrainske president Volodymyr Zelenskyj, kalte det hele «hykleri».

– For det første: Ukraina angriper ikke andres territorium og dreper ikke sivile, slik som Russland gjør. Ukraina tar bare okkupasjonsstyrker på egen jord, skriver han kort tid etter at det blir kjent at Putin har bedt om våpenhvile.

– For det andre: Russland må forlate de okkuperte områdene, kun da vil det være midlertidig våpenhvile. Hold hykleriet for dere selv, fortsetter Zelenskyj-rådgiveren.

– Kynisk felle

Patriark Kirill, overhodet for den russisk-ortodokse kirken, ba tidligere torsdag våpenhvile og julefred i Ukraina, meldte det russiske statsstyrte nyhetsbyrået Tass.

I en uttalelse signert Kirill, patriark av Moskva og alle russere, appellerer han til alle involverte parter i det kan kaller en «innbyrdes» krig om å fastsette julefred fra 6. januar til 7. januar.

– Det er en kynisk felle, et propagandaelement, skrev den ukrainske presidentens rådgiver Podoljak da på Twitter.

– Den russisk-ortodokse kirke oppfører seg som krigspropagandist, fortsatte han.

Nær alliert av Putin

Denne julen åpnet den ortodokse kirken i Ukraina opp for at dem som ønsket kunne feire når vesten feirer.

Russlands patriark Kirill regnes som en nær alliert av president Vladimir Putin.

Kirill har selv uttalt flere ganger at han er tilhenger av Russlands invasjon av Ukraina. Dette har ført til at Den ortodokse kirken i Ukraina kuttet alle bånd til Russland i mai.

I oktober uttalte Kirill Russlands president Vladimir Putin var innsatt av Gud.

Visestabssjef Kyrylo Tymosjenko ved den ukrainske presidentens kontor reagerer på patriarkens utspill.

Han hevder på sin Telegram-konto at et ektepar og deres 12 år gamle sønn døde som følge av et artilleriangrep i Kherson torsdag.

– På morgenen snakket de om «julefred», og allerede ved lunsjtider dreper de en hel familie. (...) Folk forberedte julefeiringen sammen, men et kynisk angrep drepte dem i sitt eget hjem, skriver han.

Russland har gjentatte ganger nektet for at de angriper sivile mål, og hevder de kun går etter militære mål og infrastruktur.

Publisert: