Den europeiske sentralbankens (ESB) mektige sjef, Mario Draghi, gikk i forrige uke ut og sa at de vil gjøre det som må til for å forsvare euroen.

Derfor var det store forventninger til hva ESB ville presentere i dag etter at rentemøtet var ferdig. Men mange ble nok skuffet da sentralbanksjefen ikke kom med noen konkrete tiltak.

— Landene må henvende seg til krisefondet, og vi skal støtte fondet med så mye som er nødvendig over de neste ukene, sa Draghi på pressekonferansen i Frankfurt.

En tolkning av dette er at Draghi nå sier at hjelp vil komme, men at landene må underkaste seg kravene til krisefondet først.

— Det vil ta litt tid å få på plass hva vi nøyaktig vil gjøre, fortsatte Draghi.

Sentralbanksjefen ble på hardt presset av journalister på hva han faktisk mener med utsagnet om at "ESB vil gjøre alt som trengs", under pressekonferansen.

At finansmarkedene er skuffet merkes. Børsene i Europa gikk ned samtidig som pressekonferansen ble avholdt.

Sjeføkonom hos Pöyry, Roger Bjørnstad, mener ESB handler fornuftig og som ventet.

— Det er en storstilt likviditetstilførsel som må til, og ESB sier nå at de er klare til å bistå. Men det er landene selv som må hente hjelp, sier han.

Uendret rente

ESB har også bestemt å holde styringsrenten uendret på 0,75 prosent. Innskuddsrenten holdes også uendret på null prosent.

At renten ble holdt uendret var langt fra uventet.

En spørreundersøkelse gjort av nettstedet Bloomberg viser at 51 av 55 økonomer forventet nettopp dette. Kort tid etter at renteavgjørelsen ble sluppet steg euroen i verdien mot den amerikanske dollaren.

— Våre analyser viser at dette ikke er tiden for å sette ned renten, sa sentralbanksjef Draghi.

— Det er viktig å huske at ESB aldri kan erstatte det enkelte lands finanspolitikk, fortsatte han.

Gikk hardt ut

– Innenfor vårt mandat er ESB klare til å gjøre hva som trengs for å redde euroen, og tro meg, det vil være nok, sa Draghi forrige uke i London.

Draghis utspill smittet over på markedene. Børsene i Asia hadde oppgang som en direkte følge av forventinger om at ESB nå vil sette i gang en redningsplan som på sikt vil løfte eurosonen ut av vanskelighetene.

Målet med redningsplanen er å roe ned de private investorene og få renten ned på et nivå landene klarer å håndtere. Spania har gjennomført massive kutt, uten at det har vært tilstrekkelig til å roe ned finansmarkedene.

Storbritannia også i ro

Også den britiske sentralbanken avholdt rentemøte torsdag, og som ventet holdt sentralbanksjef Mervyn King renten uendret på 0,5 prosent.

Forrige gang rentekomiteen møttes, i begynnelsen av juli, ble det avgjort at banken utvider tilbakekjøpsprogrammet for verdipapirer med 50 milliarder pund til 375 milliarder.

Torsdag varslet sentralbanken at tilbakekjøpsprogrammet holdes uendret.