Flytter tunge data uten ventetid

Firstpoint i Bergen fortsetter den raske veksten, og er først i Norge med en løsning for rask utveksling av komplekse datafiler.

Publisert Publisert

HOVEDKVARTERET: Fra hovedkontoret til Firstpoint har seniorrådgiver Frode Lohne Sæle (til v.) og daglig leder Bent Philipps flott utsikt over Damsgårdssundet. Her har de også satt sammen en avansert it-løsning for kunder som trenger rask overføring av spesielt tunge datamengder, for eksempel kompliserte konstruksjonstegninger.

  • Rune Sævig (foto)
  • Magne Gaasemyr
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Teknologiene er utviklet av andre. Vårt bidrag har vært å sette disse sammen på en måte ingen andre har gjort før, så langt vi kjenner til, sier seniorrådgiver Frode Lohne Sæle og Bent Philipps i it-selskapet Firstpoint med kontor på Møhlenpris.

Deres nyvinning gjør det mulig å jobbe på de samme kompliserte tekniske tegningene fra ulike steder i verden samtidig.

De ser for seg at denne løsningen vil ha et stort markedspotensial blant for eksempel grafiske designere, ingeniørbedrifter, rederier, offshore- og subseaselskaper og marin industri.

Veksten i fjor var spesielt stor på distriktskontoret som vi etablerte i Oslo i 2010

— Løsningen kan også bli nyttig innen helsesektoren til overføring av for eksempel røntgenbilder og tredimensjonale modeller, sier Sæle.

Rask vekst

Fra en sped begynnelse i 2007, er Firstpoint nå kommet inn i en rask vekstfase. I fjor økte omsetningen fra nesten 50 til nesten 80 millioner kroner. Etter et godt første halvår, er Philipps ganske sikker på at omsetningen i 2013 vil vise et tresifret millionbeløp.

— Veksten i fjor var spesielt stor på distriktskontoret som vi etablerte i Oslo i 2010. Men oppdragsmengden økte også mye ved hovedkontoret her i Bergen. Neste år skal vi bemanne opp en ny avdeling i Stavanger, og vil da komme opp i nærmere 60 medarbeidere.

Firstpoints forretningsidé er å være et kompetansehus som tilbyr skreddersydde it-løsninger for sine kunder, og den største utfordringen er ifølge Philipps tilgangen på kvalifiserte ingeniører.

Sparer tid

Den store gevinsten med Firstpoints nye dataløsning er ifølge seniorrådgiver Frode Lohne Sæle at brukerne sparer mye tid.

— På store prosjekter jobber mange ingeniører med utvikling av de samme tegningene. På den tradisjonelle måten går det fryktelig mye tid når nye versjoner skal sendes over internett. Med vårt opplegg jobber alle inn mot tegninger som ligger lagret sentralt. Dermed elimineres også usikkerhet knyttet til revisjon av tegninger og hvilke endringer som er gjort.

Som eksempel nevner Philipps skipsdesignfirmaet LMG Marin i Bergen. De har ingeniørmiljøer både i Polen, Frankrike og Brasil.

— Med det nye systemet kan de jobbe videre med tegningene i Brasil når det blir kveld i Europa, og omvendt, og slik sett holde det gående på samme prosjekt nærmest døgnet rundt.

Bruker nettsky

For de datakyndige er dette kjent som Citrix-teknologi, forklarer Philipps. Det har vært i bruk lenge for virtuell overføring av mindre komplekse datafiler, som for eksempel tekst. Men nå kan den også brukes til svært kompliserte og datatunge grafikker og konstruksjonstegninger.

— Grunnen til at vi har greid å knekke denne koden er at vi har høy kompetanse på Citrix-løsninger. Systemet bruker nettskyen for å levere data og programvare til brukere utenfor de enkelte sine lokale nett. Vi tror behovet for denne type tjenester vil vokse mye i tiden fremover, sier Philipps.

Firstpoint AS konsern *20122011
Driftsinntekter79,849
Driftsresultat1,61,3
Resultat før skatt1,61,3

* Tall i millioner kroner

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tilsette fortel om trakassering og fryktkultur – no er det oppretta varslingssak mot rådmannen

  2. – Slik burde vi heller reagert på korona

  3. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  4. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  5. Silikon-problemer, sa legene da hun fant en kul. Nå forbereder Waneska seg på å dø.

  6. Tomten er signalrød på rasfarekartet, men han trosser naboklager og bygger bolig

  1. Jobb og karriere