— De burde spørre meg hva jeg føler når jeg må gå til kirken og be om mat. Jeg ville ikke skadet en flue, men gladelig hugge hodet av en av dem. De burde dra til helvete og enda lenger, sier den 65 år gamle pensjonisten Anais Metaxopoulou til Reuters om den greske regjeringen og planene om ytterligere budsjettkutt.

Den greske regjeringen med statsminister Antonis Samaras i spissen må gjennomføre nye runder med kutt for å få tilført penger fra sine långivere EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Mandag la regjeringen fram en ny sparepakke verdt 13,5 milliarder euro for nasjonalforsamlingen, og den er ventet å bli vedtatt i en avstemning onsdag.

Hellas rammes av storstreik i dag med stengte banker, flyplasser og metrostasjoner som denne metrostasjonen i Athen.
John Kolesidis, Reuters, NTB-Scanpix

48-timers streik

I dag svarer greske arbeidere med en tredje generalstreik på to måneder, skriver Reuters. Det rammer hele samfunnet og blant annet t-baner, skoler, banker og flyplasser holdes stengt. Sykehusene drives med krisehjelp.

— Det er uakseptabelt at folket må betale for finansiering bankene får fra staten, sier Nikos Kioutsoukis, generalsekretær i den største fagforeningen for privat sektor, GSEE, til Reuters.

Sammen med den største fagforeningen for offentlig sektor har de gått til en 48-timers streik mot enda en omgang kutt i lønninger, pensjoner og andre goder.

Banken for de fattige i samtaler med Hellas

Samtidig som Hellas rammes av streik meldes det at Verdensbanken er i samtaler med Hellas og Portugal om muligheten for å hjelpe de to kriserammede landene. Det hører med til sjeldenhetene at Verdensbanken vurderer muligheten for å hjelpe industrialiserte land. Banken har som hovedmål å hjelpe verdens fattigste land.

– Innledende samtaler er i gang med både Portugal og Hellas om teknisk assistanse etter oppfordring fra de to landenes regjeringer, opplyser Fredrick Jones, talsmann for Verdensbanken.

Samtalene kommer etter at Verdensbankens president Jim Yong Kim tidligere i år sa at banken er villig til å hjelpe europeiske land som sliter med økonomisk krise.

Rekordmange uten arbeid

Samtidig som de to største arbeidstakerforeningene går til streik for å vise sin misnøye med regjeringen, er det stadig flere grekere som står uten jobb.

Tall fra EUs offisielle statistiske byrå viser at ledigheten i Hellas var på 25,1 prosent i juli, som er den siste måneden med tilgjengelige tall. Blant unge under 25 år er ledigheten i landet på hele 55,6 prosent.

Greske arbeidere har trukket til gatene for å høylydt vise sin misnøye med enda en runde kutt fra den greske regjeringens side. Regjeringen på sin side må vise til ytterligere kutt for å få nye lån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).
John Kolesidis, Reuters, NTB-Scanpix