Det er grålysning fredag morgen, og Jeanette Vatne (70) fra Mandal har knapt fått sukaten ut av øynene da det ringer på mobilen hennes.

— Datamaskinen din er i ferd med å kræsje, du må handle raskt, sier stemmen i den andre enden.

Han presenterer seg som ansatt i Microsoft, og bedyrer at han ringer fra Long Island i New York.

Mannen snakker som en foss, og det står "Withheld" (skjult nummer) på displayet. Vatne blir så tatt på senga at hun gjør som han sier, og starter opp maskinen.

- Jeg er opprinnelig amerikaner, og hørte med en gang at han snakket med kinesisk aksent. Men han hadde mitt fulle navn, og scenariet føltes troverdig der og da, forteller hun til fvn.no.

Musa gikk av seg selv

I løpet av få minutter har "kineseren" fått Vatne til å åpne programmer, trykke på lenker og lese opp informasjon fra skjermen.

På kort tid har han full kontroll over pcen.

- Musa gikk av seg selv over skjermen, forteller Vatne.

— Det var skremmende. Et virusprogram gikk fra å vise 4000 til over 19.000 virus, og han spurte til og med om jeg kunne se tallet.

Vatne gjentar tallet for mannen på telefonen. 19.000. Det er åpenbart for henne at maskinen hennes er infisert til bristepunktet. Hun har trodd på ham hele tiden, men nå begynner hun å stusse veldig over oppførselen hans:

- Jeg spurte om jeg kunne få nummeret hans, men det var visst ikke mulig. Han forklarte med ett at han ringte fra Santiago, og det ligger jo ikke på Long Island, akkurat.

Ville ha penger

Så handler alt om penger.

"Vi kan hjelpe deg, men da må du betale inn 1300,- kroner via Western Union, så vil du få et livstidsabonnement. Du vil være fullbeskyttet mot virus for resten av livet," forsøker han seg med.

- Da tenkte jeg: "Nei, nå! I'm outta here", sier Vatne, og hun klasker til slutt på røret.

Etter å ha summet seg, ringer hun Telenor, banken og politiet.

— Jeg måtte jo sperre kontoene mine, og bega meg til politihuset for å anmelde saken, forteller Vatne. Neste uke får hun hjelp til å reinstallere Windows på maskinen.

Hun ønsker å advare andre mot lignende telefoner fra utlandet.

— Jeg ble så sint etter denne opplevelsen, og tenkte at folk må være obs på dette, sier Vatne.

- Ringer ikke

Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Christine Korme, kan bekrefte at Microsoft ikke ringer til kunder.

Vi ringer ikke på den måten til kunder vi ikke har et etablert forhold til. Tidligere har dette vært en problem hovedsakelig i utlandet, men det siste året har det vært en del meldinger i Norge, sier Korme.

— Vi vil på det sterkeste anmode folk om ikke å etterkomme forespørslene fra dem som ringer, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Ingrid Mæhre.