• Vi må tilbake til 2006 for å finne et høyere nivå for andelen fastrentelån, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Men fortsatt er det relativt få som binder renten i Norge.

— Andelen lån med fast rente økte fra 5,7 prosent i 3. kvartal til 7,3 prosent i 4. kvartal 2011. Dette er det høyeste nivået for denne andelen siden utgangen av 2005, skriver Statistisk sentralbyrå.

Andelen som binder renten i de statlige låneinstitusjonene har skutt i været i vinter. TRYKK PÅ GRAFIKKEN FOR STØRRE VERSJON.
GRAFIKK: STATISTISK SENTRALBYRÅ

Det er spesielt lån med bindingstid mellom ett og fem år som har vært populære i vinter.77,8 prosent av fastrentelånene hadde gjenværende bindingstid på mer enn ett år. I 3. kvartal var denne andelen 65,2 prosent.

Mange beregninger har vist at det i gjennomsnitt lønner seg med flytende rente. Men i noen tilfeller, hvis den flytende renten stiger mye mer enn ventet, kan det være mye å spare på å binde renten.

Rekordlave fastrenter

Hvert tredje lån i de statlige låneinstitusjonene (Husbanken, Lånekassen, etc.) er nå fastrentelån.

— Andelen fastrentelån til lønnstakere i de statlige låneinstituttene økte fra 20 prosent i 3. kvartal til 33 prosent ved utgangen av 4. kvartal 2011. Denne andelen var dermed på sitt høyeste nivå siden 2. kvartal 2005, skriver SSB.

Disse rentene har i vinter vært på rekordlave nivåer, på grunn av at norske statsobligasjoner har vært svært lavt priset.

— Renten på utlån med pant i bolig fra statlige låneinstitutter falt med 0,07 prosentpoeng, til 3,12 prosent. Dette er det laveste nivået som er registrert siden målingene begynte i 2. kvartal 1996. Nedgangen i renten på utlån fra statlige låneinstitutter kan også skyldes økt andel utlån med fast rente, skriver SSB.

Fastrenter med ett til fem års binding fra statlige utlånere har i vinter vært lavere enn flytende renter.

Men høyere flytende renter

Ferske tall fra byrået viser også at private banker økte sine renter i vinter, mens de statlige utlånerne kuttet renten over hele linjen.

Privatpersoner betalte i gjennomsnitt 5,03 prosent i rente ved årsskiftet, som er 0,4 prosentpoeng mer enn ett år tidligere.

Gjennomsnittlig rente på boliglån i bank var ved årsskiftet 4,49 prosent, mot 4,17 prosent for et år siden for de kundene som har vanlig nedbetalingslån.

Tilsvarende rente for rammelån (også kalt boligkreditt og fleksilån) var på 4,03 prosent, opp fra 3,59 for et år siden.

Større margin til bankene

På innskudd fikk privatkunder ved årsskiftet betalt i gjennomsnitt 2,58 prosent på sine sparepenger. Dette er en økning på 0,38 prosentpoeng på ett år.

Dermed økte bankene renten mer på pengene de låner ut, enn på sparepengene de oppbevarer for sine kunder.