Hyperinflasjonen i Zimbabwe gjorde at landets sentralbank i 2008 og 2009 trykket rekordhøye sedler for å holde tritt med prisstigningen. Nå kjøper norske samlere beviset på Zimbabwes økonomiske ruin.

Les også:

Samlerhuset i Oppegård har fått tak i 500 eksemplarer av den unike pengeseddelen fra Zimbabwe pålydende 100.000.000.000.000 dollar. Beløpet er hele hundre billioner (på engelsk «trillion») — en sum du trengte for å kjøpe et enkelt brød i Zimbabwe da inflasjonen i landet var på sitt høyeste.

Det er verdens første seddel pålydende hundre billioner.

- Et morsomt samlerobjekt

— For samlere er det alltid gøy å ha helt spesielle ting og rariteter i sin samling, og 100 billioner dollar-seddelen fra Zimbabwe er et morsomt samleobjekt. Samlerhuset sitt formål er å skape samlerglede, og denne seddelen er noe mange synes er morsomt å eie, sier Ellen Morgenstierne i Samlerhuset til Aftenposten.no.

Så langt er 200 eksemplarer av seddelen solgt, til 99 kroner stykket.

- Har dere noen moralske kvaler med å tjene penger på å selge beviset på Zimbabwes økonomiske ruin?

— Vi bidrar ikke til Zimbabwes økonomiske ruin ved å selge deres utgåtte sedler. Dette er nå en kuriositet og et samleobjekt. Uten å gå ut med våre innkjøpspriser, kan jeg si at dette ikke er noe vi tjener mye penger på, sier Morgenstierne.

- Umulig å regne matematikk

For et par år siden ble Zimbabwe-dollaren tatt ut av sirkulasjon da det skakkjørte landet gjennomførte en kraftig devaluering og gjorde amerikanske dollar til lovlig betalingsmiddel i et forsøk på å kvele den rekordhøye prisveksten, eller hyperinflasjonen, som gjorde pengesedlene verdiløse.

Zimbabwiske lærere har fortalt at de har hatt store problemer med å lære elevene å regne med pengesedler fordi det rett og slett er ubegripelig å fatte så store tall.

Suspendert

«Zimdollar» er idag suspendert fra de internasjonale valutamarkedene. Det betyr at seddelen ikke kan veksles inn i annen valuta, utenom eventuelt i Zimbabwe.

— Ingen tør å sette noen verdi på Zimbabwe-dollaren, ettersom den ikke handles i systemene våre. Ingen hos oss ønsker å gjette på hva den er verdt, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea Norge.