Mellom klokken 8.00 og 9.00 registrerte strømnettselskapet BKK en belastning på 1830 megawatt (MW) i selskapets forsyningsområde i Bergensområdet.

— Det har aldri vært så høyt forbruk i vårt område tidligere, opplyser Anne Mette Tuvin til bt.no.

Hun er kommunikasjonsrådgiver i BKK Nett og forteller at selskapet følger situasjonen nøye nå når kulden fortsetter.

- Hvor mye utgjør 1830 megawatt?

— Én megawatt er lik 1000 kilowatt (kW). Dersom vi tar utgangspunkt i en panelovn på 1000 watt, tilsvarer et forbruk på 1830 megawatt forbruket fra 1.830.000 panelovner, svarer Tuvin.

Hun forteller at selskapets operatører overvåker strømforbruket kontinuerlig på nettsentralen 24 timer i døgnet året rundt.

Følger med hele tiden

— Vi håndterer de feil som oppstår fortløpende, og til nå har det stort sett vært lokale feil i nærområdet, forklarer Tuvin.

Det er normalt at forbruket er høyest på morgenkvisten. Da starter nemlig dagen for skoler, bedrifter og offentlige institusjoner.

Flere av disse senker temperaturen på ettermiddagen og gjennom natten for å øke på om morgenen.

— Sentralnettet inn mot Bergen er nå så høyt belastet at én enkeltfeil kan gi strømbrudd, forklarer Tuvin, ifølge bt.no.

- Sjekk sikringene

Når forbruket blir for høyt, er ett av tiltakene å koble ut de kunder som har elektrokjeler og har inngått avtale med BKK om utkobling.

— Dette er i hovedsak bedrifter, borettslag, skoler og institusjoner som har et alternativ til elektrokjelen. De får en billigere nettleie enn andre kunder, mot at vi kan koble ut momentant ved behov. Dette gjøres for å frigjøre kapasitet i nettet i tilfelle strømbrudd, opplyser Tuvin.

BKK ber publikum om å følge med i hjemmene sine.

— Vi oppfordrer folk til å følge med på sine egne elektriske anlegg med tanke på overbelastning. Kjenn etter om sikringene blir unaturlig varme og at skruesikringer er godt tilskrudd. Blir sikringene ekstra varme, bør forbruket reduseres på den aktuelle kursen.