Greske myndigheter jobber desperat for å overbevise markedet og politikerne i EU om at de vil klare å få økonomien på fote.

Samtidig forbereder bedrifter og banker seg på en eventuell ny hverdag der Hellas ikke lenger er medlem av eurosonen og dermed ikke lenger har euro som valuta.

Amerikanske bedrifter og banker har laget beredskapsplaner for hvordan de skal forholde seg dersom Hellas blir kastet ut av eurosonen.

Bank of Americas finansavdeling vurderer å fylle lastebiler med kontanter for å sende dem inn i Hellas slik at ansatte og leverandører fortsatt kan få betalt i euro.

Ford har gjort endringer i datasystemene sine slik at de umiddelbart kan handle med en ny gresk valuta, hvis det skulle skje, skriver New York Times.

Visa er klar

Banker og konsulentfirmaer forteller at de har gitt råd til sine klienter om hvordan de skal takle en oppsplitting av eurosonen.

JPMorgan Chase har opprettet nye kontoer for en håndfull store klienter, reservert for nye drakmer eller hvilken valuta Hellas velger å innføre dersom de ryker ut av euroen.

Konsulenter i Pricewaterhouse sier de har diskutert med kundene hva de skal gjøre dersom meldingen om en gresk exit kommer fredag ettermiddag.

— Hva gjør vi da? Noen bedrifter har beredskapsplaner, som at en person må ta toget til Athen med 50.000 euro i kontanter for å betale de ansatte, sier Peter Frank i Pwc til NYTimes.

MasterCard sier de har forberedt seg slik at systemene kan endres og være klar for en eventuell ny valuta i løpet av en dag eller to. Visa sier de raskt kan gjøre endringen til en ny valuta og at forbrukere og bedrifter vil oppleve minimalt med forstyrrelse.

Lite problem i Norge

DnB er ikke bekymret for sin egen del eller for egne kunder.

- Vi er heldigvis helt minimalt eksponert mot den greske økonomien og har heller ingen kunder som kommer i store problemer i en slik situasjon, sier informasjonssjef Thomas Midteide til Aftenposten.

Han sier en gresk exit bare blir et problem for dem hvis det gir store og negative ringvirkninger i de internasjonale pengemarkedene. Det kan føre til at det blir vanskelig for bankene å få lånt penger.

— Vi har forberedt oss gjennom å ligge foran skjema for våre innlån. Vi er langt mer robuste i dag enn det vi var i 2008.

- Ikke ha penger i greske banker

Ivar Strand i PWC i Norge sier deres kunder ikke er eksponert mot Hellas og dermed heller ikke har behov for å ta slike forholdsregler.

For bedrifter som er eksponert, har han to klare råd til forberedelse for et scenario der Hellas ryker ut av eurosonen.

— For det første, alle kontanter og likvide midler i greske banker vil bli sperret av greske myndigheter og gjort om til den nye valutaen. Jeg vil anta at de aller fleste har trukket sine midler ut av greske banker. Hvis de ikke har gjort det, bør de gjøre det straks, sier Strand til Aftenposten.

Troikaen tilbake

September blir en kritisk måned for Hellas’ videre skjebne i eurosamarbeidet og for hele EU.

Troikaen (inspektører fra långiverne EU, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken) drar denne uken til Athen for å undersøke om Hellas skal få utbetalt mer krisehjelp. Deres rapport leveres til EU i slutten av måneden og vil bli avgjørende for om EU åpner pengesekken igjen.

I tillegg til en rekke politiske toppmøter de neste ukene, kommer en viktig avgjørelse i tysk høyesterett 12. september. Retten skal avgjøre om eurolandenes nye krisefond ESM (European Stability Mechanism) er i strid med tysk grunnlov.

Samtidig opplever Spania en dramatisk forverring av økonomien, og bankene tømmes for kapital.

Ledende europeiske politikere, som Tysklands Angela Merkel, presser på for å få den spanske regjeringen til å akseptere en redningsaksjon slik Hellas, Irland og Portugal har fått.

Torsdag er det krisemøte i ECB, den europeiske sentralbanken. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 tror høsten blir urolig.

— Vi tror derfor ECB vil skissere hva de vil gjøre i fremtiden og gjenta at de kun kan støtte land som har bedt om krisehjelp. De kan også kutte renten videre. Skuffer ECB markedet torsdag, må Spania trolig raskt be om krisehjelp. Utsiktene for Europa vil, uavhengig av hva ECB gjør torsdag, være en lengre periode med svak vekst og stigende arbeidsledighet, sier hun i dagens analyse.