Trinn fire av gjenåpningsplanen utsettes – igjen

Norge går ikke inn i det fjerde trinnet av gjenåpningsplanen ennå av hensyn til barn og unge. Men det blir noen lettelser, også for bedrifter og organisasjoner.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Regjeringen varsler at det blir ingen iverksettelse av trinn fire av gjenåpningsplanen for Norge nå, i tråd med anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

– Pandemien er ikke over. Det er en bekymringsfull utvikling i flere europeiske land som følge av deltavarianten, også i land med høyere vaksinasjonsdekning enn i Norge, slik som Storbritannia og Nederland, sier helseminister Bent Høie (H).

Under onsdagens pressekonferanse sier han at det er viktig å legge til rette for at barn og unge får en normal hverdag ved skolestart.

– En videre gjenåpning nå vil øke risikoen for at flere skoler må åpne på gult eller rødt nivå og dermed ramme barn og unge, forteller Høie.

Men noen lettelser kommer i august.

– Når skolene åpner på grønt nivå vil vi ha så lav tiltaksbyrde for barn som mulig. Derfor endrer vi regelverket. Fra 16. august vil unge under 18 år stort sett bli unntatt smittekarantene.

Endrer TISK-systemet

For personer over 18 år opprettholdes dagens plikt til smittekarantene, men kommunene får mulighet til å gjøre unntak og erstatte karantene med testing.

Regjeringen mener kommunene bør spesielt vurdere om elever i videregående skole som er over 18 år og ikke er beskyttet, kan unntas fra smittekarantene.

Les også

Tre eksperter: Dette kan bli vinneraksjene under gjenåpningen

I dagens regelverk har ubeskyttede nærkontakter plikt til å være i smittekarantene i 10 døgn etter eksponering. Karantenetiden kan forkortes ved negativ PCR-test etter 7 døgn.

– Snart må vi også være villige til å ta en økt risiko ved å åpne samfunnet, sier Høie videre.

Regjeringen gjør en ny vurdering av gjenåpning i midten av august.

Bedrifter får samles sosialt

Det blir likevel noen justeringer i trinn tre fra 2. august.

Blant annet blir det lettere med sosiale tilstelninger for bedrifter, som går fra å være definert som private til å bli offentlige arrangement.

– Vi åpner for at bedrifter og organisasjoner kan ha sosiale samlinger som kickoff-arrangementer med samme antallsbegrensninger som i dag. Forutsetningen er at arrangementet skjer via en ekstern aktør, sier helseministeren.

Les også

Leier ut feriebolig på fire hjul: – Vi hadde aldri sett for oss at det skulle bli så populært

I tillegg til Høie deltar helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet Gun Peggy Strømstad Knudsen på pressekonferansen.

– En god del av utbruddene vi nå ser, skjer i forbindelse med private sammenkomster og på serveringssteder. Det er i all hovedsak de ubeskyttede som smittes, opplyser Guldvog.

Antyder karanteneendring «om et par uker»

Ifølge FHI er det tydelig at vaksinasjonen også fungerer godt mot deltavarianten.

– Karanteneopplegget for voksne kan justeres etter hvert. Vi er ikke der nå, men kanskje om et par uker, sier Strømstad Knudsen.

Hun understreker at det fortsatt er nødvendig å teste seg, selv for de som har fått en eller to doser med vaksine.

Publisert: