Fjorårets bilvinnere

Bensinslukende SUV-er var fjorårets bilsuksesser. I desember solgte Suzuki fire ganger så mange Vitara som året i forveien.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

— Etterspørselen var enorm, sier administrerende direktør Frank Dunvold i Suzuki bilimport.

Modellen Vitara var den mest solgte firehjulstrekkeren i Norge i fjor. Det sørget finansminister Kristin Halvorsens avgiftsomlegging for.

Fra nyttår ble en rekke bensinslukende SUV-er langt dyrere, mens dieselbiler er blitt billigere.

En av bilmodellene som ble hardest rammet var nettopp Suzuki Vitara, som fikk 40.000-50.000 kroner i ekstra avgift. Bare i desember solgte Suzuki 845 Vitara-biler, over fire ganger så mange som i samme måned i fjor.

Subaru Forester, en annen populær SUV-modell, solgte 1328 biler i julemåneden. Det var ti ganger mer enn i desember 2005. Fra nyttår fikk modellen 43.000 kroner i ekstra avgift.

Kutter marginene

Daglig leder Frode Sande hos Subaru-fohandler Autocenteret på Nyborg registrerte mellom 30 og 40 nye biler i desember. Men tallene lyver litt.

– En del av disse er taktisk registrering før nyttår, slik at kundene nå skal få bilene til gammel pris. Jeg regner med de går fort ut igjen, forteller Sande.

Han sier både importørene og forhandlerne trolig vil redusere marginene på bilene som blir dyrere.

– Det ser ikke ut til at prishoppet blir like stort som avgiftsendringene skulle tilsi. Så vi forsvinner nok ikke ut av markedet, sier han.

Med de nye avgiftene er skjebnen til årets SUV-bestselgerne heller usikker. Frank Dunvold i Suzuki er likevel optimist.

– Vi var veldig mot avgiftsendringene, men jeg tror ikke vi kommer så ille ut av det. Vi har dieselbiler, vi også, sier han.

Halvering for Toyota

Salget av Toyotas biler har gått motsatt vei mot slutten av året. Av den tidligere storselgeren Toyota Yaris ble det bare solgt 20 biler i desember, mot 245 samme måned året før.

Volkswagen Passat solgte også bare en tidel av fjorårets antall i desember. Salget av det som i fjor var landets mest solgte bil – Toyota Corolla – ble halvert.

Alle disse er biler som fikk langt lavere avgifter fra nyttår.

– De siste to månedene har vi solgt biler for levering i 2007. Vi ga kundene muligheten til å få bilen levert over nyttår i stedet, sier administrerende direktør Torgeir Halvorsen i Jæger Automobil.

Han sier 300 biler som egentlig ble solgt i 2006, ikke vil bli levert før i år.

Prisfall på bruktbiler

Informasjonsdirektør Tore Løvig i Volvo Personbiler Norge sier de store avgiftsendringene også vil føre til at bruktbilprisene endrer seg i samme retning.

– Men dette vil skje over tid, så vi vil nok ikke se noe drama i årets første måneder, tror han.

Volvos XC90, en SUV, har fått 54.000 kroner i ekstra avgifter fra nyttår. I desember var salget mer enn tredoblet, til 884 biler.

– Slutten på fjoråret var voldsom, spesielt i de store byene, sier Løvig.

Torgeir Halvorsen i Jæger Automobil har liten tro på noe stort fall i bruktbilprisene.

– Jeg tror ikke bruktbilene vil bli vesentlig billigere, men prisen blir justert på en del modeller, sier han.

Salget av SUV-ene Suzuki Vitara og Subaru Forester ble mangedoblet i desember. - Etterspørselen var enorm, forteller administrerende direktør Frank Dunvold i Suzuki bilimport.
VINNER: Salget av SUV-ene Suzuki Vitara og Subaru Forester (bildet)ble mangedoblet i desember.
Publisert: