Utelivsaktører ønsker coronapass: – Bransjen tåler ikke meteren

Økende smitte åpner opp for innføring av restriksjoner. Meteren eller antallsbegrensning er det verste som kan skje, mener utelivsaktører i hovedstaden.

Jørn Lie er eier og restaurantsjef for Gamle Raadhus. Han er sterkt imot å innføre enmeterskrav og mener coronapass er en bedre løsning.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Som jeg sa klokkeklart til Kristin Krohn Devold (direktør i NHO Reiseliv red.anm.) her om dagen: Vår bransje tåler ikke meteren eller nedstenging. Da tar vi gjerne krav om coronapass i stedet, sier Jørn Lie, eier og daglig leder av Gamle Raadhus.

Gamle Raadhus er en av Oslos eldste restauranter og er på denne tiden av året mest kjent for deres lutefisk.

Første servering for kvelden er allerede i gang og det yrer av liv i den fullsatte restauranten. I kveld forventer de over 200 gjester. Sånn håper Lie det vil fortsette hele julebordsesongen.

Torsdag ba Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) regjeringen om å innføre coronatiltak for å holde samfunnet åpent.

Bred enighet om coronapass

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, skriver i en epost at kommuner med høy eller økende smitte bør innføre coronasertifikat der flere mennesker samles, for eksempel på restauranter og konserter.

– En bør heller innføre krav om coronasertifikat enn å innføre enmetersregelen igjen, skriver Melsom.

Jørn Lie deler den samme oppfatningen.

– Et enmeterskrav gjør at vi kun kan ha 40 prosent kapasitet. Det er det samme som å stenge oss uten å stenge oss, sier sjefen for Gamle Raadhus.

Les også

Utelivsbransjen i Oslo fortviler: – Vil få enorme konsekvenser

Det er ikke bare Lie som frykter meteren eller et maksantall.

– Det ville vært drepen, sier Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen, som driver 17 restauranter i Oslo – blant dem Grand Café og Ekebergrestauranten.

Både Sæther og Karl-Henning Svendsen i Noho Norway mener coronapass er det beste alternativet hvis Oslo skal innføre tiltak.

– Jeg tenker coronapass kan være smart. Så lenge vi får enkle og tydelige retningslinjer, sier Svendsen, som har ansvaret for 22 utesteder i hovedstaden.

Torsdag kveld er det fullsatt servering og god stemning på Gamle Raadhus. Julebordsesongen er i gang.

Ser til Danmark

Denne uken ble det klart at Danmark vil gjeninnføre coronapass i en rekke sammenhenger fra førstkommende fredag. Det gjelder blant annet på innendørs serveringssteder, nattklubber og større konserter.

Rekom Group, som blant annet driver nattklubbene Heidi’s Bierbar og Lawwo i Oslo, driver også en rekke utesteder i Danmark. De har god erfaring med coronapass.

– Vi mener klart at coronapass vil være å foretrekke i Norge. Det vil være et tiltak som harmonerer med dagens situasjon. I Danmark fungerer det godt. Gjestene lærer raskt å være klar med den nødvendige dokumentasjon, skriver Frederik Mygind, landssjef for Rekom i Norge, i en epost til E24.

En stor ekstrakostnad

Kim Søyland er daglig leder i Byoslo Group, som blant annet driver Justisen og BA3. Han påpeker at krav om coronapass vil bli en stor ekstrautgift for selskapet.

– Eventuell innføring av coronasertifikat vil kreve flere ansatte på jobb, og lønninger er en stor del av våre kostnader, sier Søyland.

Han mener det bør komme kompensasjon tilsvarende de restriksjonene som blir innført.

Thomas Kielland er på det etterlengtede årlige lutefisklaget med gamle kolleger på Gamle Raadhus. Han er positiv til coronapass dersom det kan holde utelivet åpent.

– Dersom coronasertifikat blir innført så vil vi sette opp et testregime av de ansatte som ikke er vaksinert. På den måten kan alle ansatte gå på jobb med grønt pass, sier Lie.

Også gjestene på Gamle Raadhus er positive til coronapass hvis det er det som må til for å holde julebordsesongen i gang.

– Å endelig kunne samles igjen har vært sårt etterlengtet, sier Thomas Kielland, som er på lutefisklag med gamle kolleger.

– Tidligere i år har jeg har vært på konferanser med krav om coronasertifikat, og det har fungert kjempebra, legger han til.

Publisert: