Utelivsaktør frykter å måtte permittere halvparten
NHO og Virke ber om ny kompensasjonsordning etter ferske omikron-tiltak.

Karl-Henning Svendsen er daglig leder i Noho Norway, som eier flere utesteder i Oslo. Han fortviler over at regjeringen fra og med midnatt innfører strenge tiltak som vil påvirke hvordan utestedene kan driftes.
Nå blir det:
- Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling.
- Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling.
- Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.
– Vi har full forståelse for at de må ta grep. Det vi reagerer mest på, er tiden vi får på å omstille oss – igjen, sier Svendsen til VG.
Han forteller at de har kalt inn til et møte fredag med sjefene for alle utestedene.
– Vi ser at vi allerede fra i morgen av må sette i gang med permittering. Slik det er lagt til grunn nå, vil vi ikke ha jobb til alle. Det er en kjedelig beskjed å gi til de ansatte før jul.
– Vi ser for oss en halvering i omsetning, så i alle fall halvparten av våre ansatte vil bli permittert fra i morgen, sier Svendsen videre.
Ber om tiltak
– Det er bra at det nå innføres tiltak for å unngå nedstengning, men restriksjonene rammer bedriftene på flere måter. Blant annet kan kritisk kompetanse gå tapt, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.
Arbeidsgiverorganisasjonen mener derfor at regjeringen må kompensere bedrifter som ikke kan drive normalt. De ber nå om:
- Regjeringen må gjeninnføre en nasjonal kompensasjonsordning.
- Regjeringen må redusere arbeidsgiverperioden ved sykefravær til 3 dager slik den var før 1. oktober.
- Arbeidsgiverperioden ved permittering må reduseres fra 10 til 5 dager, slik at arbeidsgiver kan permittere ved bortfall av aktivitet på grunn av coronarestriksjoner.
Reduserer arbeidsgiverperioden
Torsdag presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) nye økonomiske tiltak da det ble kjent at den nye omikron-varianten krever nye tiltak.
Arbeidsgiverperioden ved coronarelatert sykefraværer reduseres.
– Vanligvis skal arbeidsgivere ta de første 16 dagene, mens nå tar de de første fem hvis coronarelatert, og staten tar det fra og med dag seks, sier han.
I tillegg videreføres den kommunale kompensasjonsordningen for kultur-, frivillighets- og idrettssektoren.
Den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner blir stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.
– Ikke treffsikker nok
– Vi er glade for at regjeringen nå kommer med tiltak for kulturlivet og frivilligheten, men vi etterlyser treffsikre tiltak for de andre rammede bransjene. Vi har derfor bedt om møter med regjeringen for å gå i dialog om tiltak som skal hjelpe virksomhetene, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.
Han er bekymret for at de nye tiltakene vil føre til en forsterkning av det allerede dramatiske fallet i aktiviteten for virksomhetene som lever av å samle folk.
– Avbestillingene renner inn hos reiseselskapene, i serveringsbransjen og i kultursektoren. Nå trenger vi en offensiv og nasjonal kompensasjonsordning som gjør at de virksomhetene som treffes av smitteverntiltakene også får støtte, sier han.
– Regjeringen viser til krisestøtte gjennom den kommunale ordningen, men den er ikke treffsikker nok.
Ber om lojalitet
NHO-sjef Ole Erik Almlid sier til E24 at de er opptatt av å være føre var, slik at vi unngår det alle ønsker å unngå: En ny nedstengning.
Han ber derfor folk om å høre på munnbind-anbefalinger og bedrifter i de aktuelle områdene om å høre på oppfordringer om økt bruk av hjemmekontor.
– Hvis alle er lojale til tiltakene, så er sannsynligheten større for at vi kan fortsette å holde åpent, sier han.
– Jeg tror også vi tåler litt hjemmekontor igjen, som et midlertidig tiltak.
Torsdagens tiltak gjelder fra midnatt natt til fredag 3. desember og vil vurderes på nytt om to uker.