Vil ikke gi russiske selskaper lisenser på norsk sokkel

Departementet sier det er fordi Norge står sammen med Europa om de omfattende sanksjonene som er innført.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen utelukker nye lisenser til russiske selskaper.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ingen russiske selskaper får lisenser på norsk sokkel, sier Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen til E24, og forklarer:

– Det var heller ingen russiske selskaper som fikk tilbud om andeler i utvinningstillatelser i siste TFO-runde. Slik situasjonen er nå, med Russlands invasjon i Ukraina, er det uaktuelt å la russiske selskaper bli rettighetshaver på norsk sokkel. Norge står sammen med Europa om de omfattende sanksjonene som er innført mot Russland den siste uken.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

Les også

Norsk olje og gass suspenderer de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil

Russiske selskaper suspendert

Tidligere mandag suspenderte bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass to oljeselskaper på grunn av krigen i Ukraina. Det er de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil som.

– I lys av Ukraina-situasjonen har styret i Norsk olje og gass vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil. For øvrig har Lukoil i dag sagt opp medlemskapet sitt i Norsk olje og gass, skriver styreleder i Norsk olje og gass, Monica Th. Bjørkmann, i en uttalelse sendt til E24.

RN Nordic er eid av det statskontrollerte russiske oljeselskapet Rosneft. Bak privateide Lukoil står den tidligere russiske oljeministeren og mangemilliardæren Vagit Alekperov.

NTB omtalte saken først.

Ble oppfordret av to partier

Rødt og MDG oppfordret mandag interesseorganisasjonen til å gjøre nettopp dette.

– Det sier seg selv i situasjonen vi er kommet i nå, at russiske petroleumsselskaper ikke kan være en del av paraplyorganisasjonen Norsk olje og gass. Nå er det på tide at de kutter alle bånd og avslutter medlemskapet deres, sa nestleder Arild Hermstad i MDG til NTB.

Stadig flere norske selskaper tar grep etter den russiske invasjonen av Ukraina. Mandag besluttet styret i Equinor å stanse nye investeringer i Russland og å starte prosessen med å gå ut av eksisterende samarbeidsprosjekter i landet.

Publisert: