India setter Boeing-fly under overvåkning

Flyulykken som krevde 132 menneskeliv i Kina mandag har igjen satt søkelyset på den amerikanske flyprodusenten.

Et av China Eastern Airlines’ Boeing 737–800 parkert med flyplassen Tianhe i Wuhan, Kina, her i februar 2021.
Publisert Publisert

Indiske luftfartsmyndigheter har satt landets flåte av Boeing 737-maskiner under «forsterket overvåkning» etter at seks år gammelt Boeing 737–800 gikk i bakken i Kina mandag, melder BBC.

Det er et ekko av begivenhetene som fant sted etter at to Boeing 737 Max 8 styrtet i 2018 og 2019, som førte til at først Kina, deretter verden, satt flytypen på bakken i over 20 måneder.

Les også

Boeing 737 Max får grønt lys fra amerikanske myndigheter

Ifølge den britiske kringkasteren har indiske myndigheter sendt ut grupper av folk for å overvåke «flygingsprosedyrer, flygedyktighet og drift».

Mistet farten

Det er ikke håp om å finne overlevende etter et Boeing 737-fly fra China Eastern Airlines mandag styrtet nær byen Wuzhou i Guangxi-regionen. Flyselskapet har i etterkant satt alle sine Boeing 737 på bakken.

Ifølge kinesiske luftfartsmyndigheter var det 123 passasjerer og ni besetningsmedlemmer om bord i rute MU5735 som var på vei fra Kunming til Guangzhou.

Flyturen tar vanligvis 1 time og 37 minutter, men etter en drøy time mistet flyet fart.

Kun små vrakrester var igjen av China Eastern-flyet som styrtet mandag etter et plutselig vertikalt fall på flere tusen meter.

I løpet av tre minutter falt flyet fra nærmere 9.000 meters høyde til under 1.000 meter før kontakten brått ble brutt, ifølge AFP/NTB.

Flere videoer fra ulykkesstedet som er delt i sosiale medier, viser vrakrester spredt over et stort område.

Arbeidshest

Boeing 737 er blant verdens mestselgende flytype og har vært i drift som en foretrukken «arbeidshest» av flyselskaper verden over i ulike versjoner i over 40 år.

Boeing har siden 1998 solgt over 5100 fly av typen Boeing 737–800, som regnes blant de sikreste fly som finnes, ifølge The Wall Street Journal.

Indiske SpiceJet, Vistara og Air India Express har alle Boeing 737 i sine flåter.

– Flysikkerhet er en alvorlig affære og vi følger situasjonen nøye, sier leder for indiske luftfartsmyndigheter Arun Kumar til BBC.

To av China Easterns Boeing 737–800 takser på flyplassen i Taijuan i Shanxi-provinsen i Kina, her tilbake i 2014.

Massiv kansellering

Rundt 74 prosent av de 11.800 kinesiske flygingene som var booket tirsdag er blitt kansellert, inklusive brorparten av de mellom Beijing og Shanghai, det som vanligvis er en av verdens travleste ruter for business, ifølge Bloomberg.

Boeing uttalte mandag at selskapet bistår kinesiske myndigheter i etterforskningen og er i dialog med amerikanske transportmyndigheter.

Boeing-aksjen falt 3,6 prosent på Wall Street mandag. Tirsdag stiger aksjen 2,4 prosent i tidlig handel.

Publisert