Aker-sjef Øyvind Eriksen tjente 30,5 millioner i 2021

Etter coronakutt i lønnen i 2020, er nivået tilbake til før pandemien for en av Norges best betalte toppsjefer.

Aker-sjef Øyvind Eriksen.
Publisert: Publisert:

Aker-sjef Øyvind Eriksen tjente 30,5 millioner kroner i 2021, ifølge industrikonsernets årsrapport.

Fastlønnen er på 17,2 millioner kroner, og variabel godtgjørelse er på 13,1 millioner kroner. I tillegg kommer andre goder.

I 2020 var den samlede godtgjørelsen til Eriksen på 11 millioner kroner, langt mindre enn i underkant av 30 millioner kroner i 2019.

Corona-lønnskutt

Aker ble i 2020 hardt rammet av coronakrisen og den da lave oljeprisen, som førte til at Eriksen ba om at hans lønn ble «redusert til halvparten for resten av året».

Aker er storeier i blant annet oljeselskapet Aker BP, oljeserviceselskapet Aker Solutions, fornybarkonsernet Aker Horizons, krillselskapet Aker Biomarine og IT-selskapet Cognite.

Satser på mer

De siste årene har Aker også dreid seg vekk fra oljeinvesteringene. Selskapet melder selv i årsrapporten for 2021 at det har lykkes med dette.

«Ved inngangen til omstillingsåret 2020 var olje og gass 75 prosent av Akers verdier. Industriell software utgjorde 0,1 prosent og fornybar energi var null», skriver Eriksen, og legger til:

«Per utgangen av 2021 stod olje og gass for 53 prosent av verdiene, fornybar energi og grønne teknologibedrifter har vokst til 23 prosent og industriell software utgjorde ni prosent av verdiene».

Den kanskje største nyheten fra Aker-konsernet på slutten av fjoråret var da Aker BP varslet at det sluker Lundins olje- og gassvirksomhet i en avtale verdt 125 milliarder kroner. Samtidig ble det kjent at den svenske Lundin-familien også går inn på eiersiden i oljeselskapet, der britiske BP også er storeier.

I forbindelse med fremleggelsen av resultatene i tredje kvartal skrev Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen at det startes et nytt virksomhetsområde for aktiv kapitalforvaltning. Med seg på laget har Aker fått med seg tidligere oljefondssjef Yngve Slyngstad, som skal lede investeringsvirksomheten. Målet er å etablere et fond på 100 milliarder euro.

Publisert: